42 представители на общините и регионалното поделение на Националния статистически институт в Шумен са преминали специализирани обучения и ще извършат предварителен обход във всички населени места в областта за актуализиране на наличната информация и събиране на липсващи данни за жилищните сгради и адресите. То ва съобщиха от Отдел "Статистически изследвания - Шумен".

Актуализирането на данните се извършва заради предстоящото преброяване на населението през 2021 година.

Обходът, който ще направят регистраторите, ще се състои за времето от 20 юли до 15 септември тази година. Всеки ще има определени обходни райони, за да събере или да актуализира данните за сградите.

За първи път в историята на преброяванията предварителният обход се провежда чрез използване на мобилни устройства. Регистраторите няма да посещават домакинствата и жилищата. Те ще комуникират с граждани единствено когато се налага да изяснят дали сградата се използва за жилищни цели, както и да установят точността на адресната информация.

Регистраторите нямат право да събират от самите лица информация за тях, домакинствата или имотите им, както и да ги интервюират по каквито и да било други въпроси. Всеки регистратор може да бъде идентифициран чрез служебната карта, която е длъжен да носи със себе си по време на обхода.

Регистраторите ще съберат информация по време на обхода и за географските координати и характеристиките на сградите. Обект на наблюдение са жилищни сгради, нежилищни сгради, в които живеят хора, места за настаняване, болници, общежития, затвори, манастири, места за предоставяне на социални услуги, локации, които е възможно да се използват от лица без дом за обитаване или пренощуване.

Целта на изследването е да бъде осигурена информация за всички сгради в райони, където липсва утвърдена цифрова кадастрална карта. По този начин ще бъдат получени актуални и коректни адресни цифрови данни, които ще подпомогнат подготовката на Преброяване 2021 при съставянето на контролни райони и преброителни участъци.

ШУМ.БГ