Над 500 мюсюлмани се събраха в Томбул джамия на празнична молитва рано сутринта, която започна в 6.45 ч. и постави началото на религиозния празник “Курбан Байрам”.

Молитва имаше и в другите две джамии в града и в над 140 населени места в цяла област се извърши кланянето на Байрам намаз, каза за ШУМ.БГ Мехмед Мехмедов, секретар на Районното мюфтийство в Шумен. По време на нея навсякъде се спазваха изискванията на здравните власти заради пандемията от Covid-19, уточни той.

По традиция мюсюлманите на Курбан Байрам пренесят в жертва на Аллах животно от дребен или едър рогат добитък и стопаните раздават от него на бедните, които нямат средства да колят курбан, на съседи независимо каква религия изповядват и на свои роднини.

По време на Курбан байрама, който се празнува 4 дни се посещават роднини, възрастни и болни, по-младите искат прошка от по-старите, с добро се споменават близките и познатите, които са се преселили в отвъдното, а децата получават подаръци, за да изживеят радостта от байрама.

Днес пожелания за здраве, дълголетие и благополучие поднесе към мюсюлманите и кметът на Шумен Любомир Христов. “Нека тези дни са изпълнени с радост, разбирателство, мир и любов във вашите семейства. Нека като общество да съхраним духа на толерантността и вярата си в доброто. Нека в делници и празници заедно да постигаме целите си и да бъдем еднакво отговорни към по-доброто бъдеще на нашия град”, се казва в поздравлението.

ШУМ.БГ