Словения добави днес няколко държави, сред които и България, в списъка на тези, за които ще се иска пристигащите от тях да се поставят под задължителна 14-дневна изолация, съобщи официалната агенция СТА. Промените влизат в сила незабавно.

Другите в "червени" списък заради коронавируса са Румъния, Бахамските острови, Индия и 5 испански административни района - Валенсия, Каталуня, Навар, Арагон и страната на баските.

В т.нар. жълт списък за повишен риск са добавени Испания, Белгия, Австралия, Мароко, Андора и Канада. В същия списък попадат и извадените от червената група Джибути, Швеция, Гибралтар, Кайманови острови, Португалия, Екваториална Гвинея и Сейшелски острови.

Към зеления бяха добавени испанските райони Сеута, Мелия, Астурия, Галисия и Канарските острови.

Правилото за самоизолация не важи за пристигащите от "зелените" страни, вклюмително тези, които не са техни граждани, а имат право на временен или постоянен престой. За "жълтите" държави се позволява влизане без карантина на граждани на Словения или чужденци с право на пребиваване на словенска територия, които трябва да предоставят доказателство, че не идват от страна с най-високия риск (например нотариален акт за собственост на словенски имот или фактура за платен престой в хотел или квартира. В противен случай влизат, но веднага се самоизолират за 14 дни.

За идващите от "червени" държави не важи ограничението, ако само преминават транзитно или са международни превозвачи.

Дневник