Финал на леко спускане, спринт в голяма група и развиване на скорости до 80 км/ч. Това беше ситуацията в първия етап в Обиколката на Полша, довел до едно от най-ужасяващите падания в модерната история на колоезденето. Нидерландският спринтьор Фабио Якобсен претърпя тежки контузии и беше в изкуствена кома повече от 24 часа.

Случилото се в Катовице повдигна много въпроси към организаторите, състезатели и съдии.

Дни след това коментарите не намаляват, а Международният колоездачен съюз (UCI) тепърва ще заседава, за да вземе решение как да накаже Дилан Хроневехен, който причини падането. Състезателят на Jumbo Visma "затвори" своя сънародник във финалните метри.

Освен Якобсен тежко пострадаха още няколко състезатели. Самият Хроневехен е със счупена ключица, а други двама са със счупени прешлени и фрактура на пръсти. В края на миналата седмица състезателят на Deceuninck Quickstep беше събуден от изкуствената кома и според лекарите е в "добро състояние", а медицинският екип на отбора му дори дава прогноза за негово завръщане в колоната в бъдеще.

"Това е криминално деяние и този човек трябва да отиде в затвора." Така шефът на Deceuninck Quickstep Патрик Льофебър реагира за Хроневехен след тежкото падане. И досега ексцентричният белгиец иска сурови наказания. Други призоваха за доживотно изхвърляне на Хроневехен от колоезденето.

Редица колоездачи също бяха критични, но насочиха недоволството си към организатора на Обиколката на Полша, който традиционно прави финал в Катовице, смятан за най-опасния в професионалното колоездене.

"Никога не съм имал намерение да стане нещо подобно. Сега дори не искам да карам велосипеда си, а мисля единствено за Фабио и неговото семейство", каза Хроневехен след злощастния инцидент.

В момента спринтьорът е отстранен от Jumbo Visma за неопределено време, докато се чака решението на UCI. По правилата на Международния колоездачен съюз нидерландецът беше дисквалифициран от състезанието и глобен с 500 швейцарски франка.

В спринтовете съдиите са много бдителни за блокиране на състезател от стоящия пред него.

"Финалите в Обиколката на Полша често са много опасни. Специално този в Катовице е може би най-бързият и опасен, спринтира се с 80 км/ч. Спринтьорите често се затварят един друг с идеята не да стават падания, а този отзад просто да хване спирачките. Проблемът е, че тези от Световния тур в последните 300 метра не пипат спирачките, каквото и да се случва", коментира пред "Дневник" седемкратният шампион на България и двукратен участник в Обиколката на Полша Николай Михайлов.

Според него случката с Якобсен е злощастен инцидент, като подобни падания в последните години не са завършвали толкова тежко.

Какво трябва да се промени

"Когато говорим за масов спринт в колоезденето, трябва да мислим като за финал на 100 метра в леката атлетика. Там има маркировка, всеки бяга в коридор, така че може би трябва да се помисли за маркировка по асфалта в последните 50 метра", коментира шампионът в Тур дьо Франс от 2012 г. сър Брадли Уигинс.

Според британеца е важно да се въведат строги и ясни правила.

"Всеки спринтьор гледа пътя пред себе си, промяната на траекторията, затварянето на съперник се прави инстинктивно и без умисъл да се причини падане. Просто действаш по инстинкт, когато някой тръгне да те изпреварва", добавя Уигинс в своя подкаст в "Евроспорт".

Уигинс не подкрепя призивите за строги наказания срещу Хроневехен. "Той ще трябва да живее с тази вина дълго време, затова изхвърляне от колоезденето или нещо друго няма да помогне."

Асоциацията на професионалните колоездачи призова за преразглеждане на мерките за сигурност във всички състезания. Станалото в Полша повдигна и този въпрос, след като предпазните заграждения се разпиляха на шосето и удариха някои колоездачи, което не би трябвало да се случва.

"Безопасността на колоездачите не бива да бъде оставяна на случайността. Това можеше да завърши много по-тежко и дори трагично. Надявам се, че случаят ще накара всички ни да се замислим какво е важно да подобрим", заяви председателят на асоциацията Джани Буньо.