Няколко хиляди души са получили фалшив положителен резултат от теста си за коронавирус в Швеция, предаде ДПА, цитирана от БТА. Здравните власти признаха днес на пресконференция, че общо 3700 човека са дали положителна проба, въпреки че не са заразени с новия коронавирус. Неверните резултати са най-вече от PCR тестове на хора с леки симптоми.

Грешките били открити в две лаборатории, които анализирали ефективността на PCR тестове, произведени в Китай. Те установили, че въпросните тестове не правят разлика между отрицателна проба и такава с ниска концентрация на вируса.

Тестовете са произведени в Китай от компанията Би Джи Ай Джиномикс (BGI Genomics). Партиди с тях са били продадени в много държави, съобщи още шведската Агенция за обществено здравеопазване, цитирана от Франс прес.

Над 3000 нови случая във Франция

Над 3000 нови случая на коронавирус са регистрирани във Франция за последните 24 часа, предаде Франс прес.
По данни на френските здравни власти са установени 3304 нови заразени спрямо 1955 вчера. Открити са и 33 нови огнища на зараза.

В болница с COVID-19 са 4600 души спрямо 4690 вчера. Броят на пациентите в реанимация леко се е увеличил - 410 днес спрямо 399 вчера.

През последния ден са регистрирани 16 нови смъртни случая, с което общият брой на починалите от коронавируса във Франция става 30 544 души.

Заразен е най-големият син на Болсонаро

В Бразилия през последното денонощие са установени 47 134 нови случая на коронавирус, с които потвърдените случаи в страната стават 3 669 995, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от "Ройтерс". Новите смъртни случаи, свързани с коронавируса, са 1271 и така починалите от COVID-19 от началото на епидемията са общо 116 580.

Сред заразените е и най-големият син на президента Жаир Болсонаро - Флавио, посочва "Франс прес". "Дадох положителен тест за COVID-19", съобщи в "Туитър" 39-годишният сенатор, като уточни, че се чувства добре и няма симптоми. Той каза също, че се лекува у дома с хидроксихлорокин и с антибиотика азитромицин - лечение, на което баща му е неуморен застъпник от началото на епидемията в Бразилия през март, въпреки че различни научни изследвания доказаха неговата неефективност срещу COVID-19.

Флавио Болсонаро е разследван за корупция, докато бил законодател в щата Рио де Жанейро. Той е четвъртият член на семейство Болсонаро с положителен тест за коронавирус след баща си, първата дама Мишел Болсонаро и най-малкият син на президента - Жаир Ренан.

Най-много заразени в Турция от 2 месеца

Турция отчита най-голямото увеличение на заразените с коронавирус от средата на юни, сочат данните на здравното министерство. Ръстът се забеляза в хода на туристическия сезон.

С общо 1502 случая това е втората най-висока стойност от 15 юни, когато бяха отчетени 1592 случая. Новозаразените за ден в Турция, обявени официално, не достигнаха стойностите на други многолюдни държави (с максимална стойност не повече от 6000 за ден), но последвалият спад бе много плавен и седмици наред потвърдените случаи за ден бяха малко под 1000.

Данните са на базата на 98 231 теста. Общият брой потвърдени случаи е 261 194 (при 6.5 млн. теста). Повечето пациенти са оздравели - 238 795. Починалите са общо 6163.

Дневник