Историята на "Напстър" - един от пионерите на революцията в музикалния стрийминг - пое в нова посока тази седмица, след като британски технологичен стартъп обяви закупуването на компанията за 70 млн. долара.

Базираната в Лондон MelodyVR, която записва и стриймва концерти, които феновете гледат чрез шлемове за виртуална реалност (VR), обяви в понеделник, че поема контрола над Rhapsody International, която оперира като "Напстър" и е собственост на RealNetworks.

MelodyVR се надява да създаде платформа, съчетаваща "Напстър", която започна живота си през 90-те години като нелегална платформа за теглене на музика с изпълнения на живо. В момента "Напстър" има около 3 милиона потребители и библиотека с 90 милиона лицензирани песни.

Младата британска компания, основана през 2018 г., е работила с изпълнители като Post Malone, Cypress Hill, KISS, Lewis Capaldi, Kesha, Khalid, Luke Combs, John Legend, Kelly Clarkson и се радва на силен растеж по време на пандемията на коронавирус, като феновете се насочват към онлайн забавленията, тъй като музикалната индустрия на живо спря.

Компанията създаде обезопасени студия в Лондон и Лос Анджелис, за да даде възможност на артистите да изпълняват концерти, които феновете плащат да гледат чрез приложението. До този момент над 100 изпълнители са записали концерти за VR, а компанията има около 1800 песни на своята платформа.

След обявяването на сделката акциите на MelodyVR, която бе на загуба от почти 20 млн. долара миналата година, се покачиха с почти 3% и стойността на компанията достигна 100 млн. долара, съобщава британският в. "Гардиън".

Компанията, която събра 15 млн. долара от инвеститори във вторник, финансира сделката чрез комбинация от пари и акции. RealNetworks трябва да получи 26.3 млн. долара - парично плащане в размер на 15 млн. долара, а остатъка като 200 милиона акции от MelodyVR, което й дава дял от около 11.5% в бизнеса. Останалата част от сделката включва MelodyVR да поеме 44 млн. долара в бъдещи задължения за плащане към музикални компании и други партньори, които са дължими от "Напстър".

Миналата година "Напстър" в бил използван 10.8 млрд. пъти от своите потребители и бизнес партньори, реализирайки приходи от 113 млн. долара и 1.8 млн. долара печалба преди данъци.

Във време, когато музиката на живо е под голяма заплаха заради пандемията от коронавирус и ограниченията за събиране на големи групи, това може да се окаже много навременна сделка, дори и да постави MelodyVR в по-пряка конкуренция с други големи стрийминг услуги като Spotify или Amazon Music.

Сделката е най-новото прераждане в 21-годишната история на "Напстър". Основана през 1999 г. от Шон Фанинг и Шон Паркър, услугата позволяваше на потребителите да споделят музикални файлове (обикновено в MP3 формат), заобикаляйки традиционния звукозаписен бизнес, и постави началото на неумолимия залез на CD-та. "Напстър" бързо се превърна в ренегат в зараждащия се свят на цифровата музика преди дните на стрийминг платформите, давайки на потребителите лесен достъп до нова музика без закупуването на физически или дигатални песни и албуми.

Последваха съдебни дела от музикалната индустрия и изпълнители от д-р Дре до "Металика" и компанията обяви банкрут през 2002 г. Технологията и брандът все още имаха голяма стойност и след рестартирането й като легален бизнес от Roxio компанията бе закупена от американската верига за електроника Best Buy за близо 160 млн. долара. Стрийминг платформата Rhapsody придоби "Напстър" през 2011 г. и започна да оперира под това име през 2016 година.

През цялото това време "Напстър" проправи пътя на редица технологични иновации - като P2P архитектурата, която Spotify използва в най-ранните дни на изграждането на своята стрийминг услуга - които доминират как се консумира музика в момента.

Дневник