Германският външен министър Хайко Маас призова военните маневри в Източното Средиземноморие да спрат. Той прекара последните няколко дни в опити да посредничи между Анкара и Атина, конфликтът между които ескалира в последните седмици.

Турция и Гърция спорят за юрисдикцията на води в морето, където и двете искат да издирват природни горива. Анкара заяви, че по принцип е готова на отстъпки без предварителни условия, но обвини Атина, че саботира диалога.

"Необходимо ни е дипломатическо решение на този конфликт... Никой няма да го разреши с военни кораби", каза Маас, след като вчера Франция, Италия, Гърция и Кипър започнаха военно учение. В свое изявление, цитирано от "Катимерини", гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос казва, че "инициативата... цели да демонстрира ангажимента към върховенството на закона на четирите европейски средиземноморски страни като част от политиката за деескалация на напрежението."

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на събитие в памет на бойна победа на селджукските турци през 11 в., че Турция ще си вземе това, което заслужава и в Егейско, и в Черно, и в Средиземно море. "Няма да правим компромиси с това, което е наше... решени сме да направим каквото е необходимо," добави той. "Не сме хвърлили око на нечия чужда територия, суверенитет и интереси, но няма да отстъпваме."

Днес и утре външните министри на ЕС ще обсъждат тази криза, заедно с протестите в Беларус.
Въпреки това повишаване на градуса в реториката някои експерти очакват Турция да направи отстъпки не само на думи и с уверение, че по принцип е готова за диалог, и допускат, че откриването на собствени ресурси - стотици милиарди куб. м газ в Черно море - миналата седмица може да допринесат за това. Появи се и хипотеза, че Анкара дава заден ход преди срещата на външните министри, която би могла да доведе до санкции срещу официални турски представители.

Дневник