Президентът Румен Радев назначи официално доскорошния заместник-началника на Националната служба за охрана и временно изпълняващ длъжността началник за постоянен ръководител на службата Емил Тонев. Преди това той беше произведен в чин "бригаден генерал".

Емил Тонев замества на поста бригаден генерал Красимир Станчев. Той подаде оставка, след като тя му беше поискана както от президента, на чието подчинение е НСО, така и от премиера и няколко политически партии.

Поводът бяха серия от скандали, в които службата беше замесена. Първо държавни охранители се държаха грубо с лидера на "Да България" Христо Иванов при опита му да слезе на плаж до т.нар. летни сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Впоследствие началникът на НСО поиска от МВР и армията съдействие за ограничаване на достъпа до района.

От години стои и въпросът с охраната от НСО на депутата от ДПС Делян Пеевски и Ахмед Доган. Докато за пореден път се търсеше вариант за свалянето й, двамата сами поискаха това да бъде направено. Всеки от тези казуси се използваше и за извличане на дивиденти в сблъсъка правителство-президент.

Новият началник на НСО е роден през 1970 г. в Хасково. Работи в службата от 2004 година. Става заместник-началник на Националната служба за охрана през 2016 г. През 2018 г. завършва стратегически курс с квалификация "Изпълнение на ръководни длъжности в системата за национална сигурност и отбрана".

Президентът Румен Радев пожела на Тонев воля и сили за реформиране и модернизиране на НСО. Държавният глава определи назначението като напълно закономерно и като заслужен етап в професионалното развитие на новия бригаден генерал.

"Поемате службата във важен и наситен с редица предизвикателства момент. Но съм убеден, че предвид професионалната ви компетентност, натрупания през годините богат професионален опит и изявени лидерски качества ще се справите успешно с важните и отговорни задачи, които стоят пред Националната служба за охрана", каза държавният глава на новоназначения началник на НСО.

Той допълни, че очакванията към бригаден генерал Тонев са големи, и изрази надежда, че той ще бъде "принципен, решителен и всеотдаен" в изпълнението на своята мисия.

"Надявам се с опита си - професионален и житейски - да оправдая гласуваното ми доверие. Предизвикателствата пред НСО са наистина много големи - постоянен недостиг на средства, текучество на подготвени кадри, законови промени. Въпреки това Националната служба за охрана изпълнява с чест и с достойнство определените от закона задачи", заяви бр. ген. Емил Тонев, след като получи пагоните си от държавния глава.

Началникът на НСО подчерта, че ще се опре изцяло върху професионалния опит на ръководния състав на службата, но ще разчита и на лоялността и високите морални качества на всеки един редовите служители.
"Само с работа в екип можем да се справим с предизвикателствата. Трябва да бъдем по-подготвени и да издигнем и запазим високо нивото на НСО", каза още бригаден генерал Емил Тонев и изрази благодарност на държавния глава и на неговия екип за оказаната му висока чест.

Дневник