Народните представители по конституция изразяват волята на народа и затова те трябва да се съобразят с волята на народа, а тя е ясна - незабавни оставки, служебно правителство и честни избори. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Той прие почетния строй при откриването на учебната година във Военната академия "Георги Стойков Раковски".

Допълни, че най-важното за народните представители е, когато оставката стане факт, а тя е неизбежна, те в никакъв случай да не гласуват на експертен кабинет, защото хората протестират, за да се сложи край на "режима "Борисов", а не този режим да се бетонира зад някакъв експертен кабинет, който няма да е нищо повече освен марионетка на настоящия режим".

По думите му експертен кабинет ще бъде измама към очакванията на българите и не трябва да се допуска, защото при него пак режимът на Борисов ще организира изборите, а това означава служебно да си гарантира пожизнено управление.

На въпрос дали смяната на управлението е искане на мнозинството българи президентът посочи, че има социологически проучвания по въпроса и добави, че за пръв път българите зад граница са изключително консолидирани във всички големи градове, което е "изключително показателно". По думите му нестихващите протести са истинският вот на недоверие към правителството.

Според мен не може проваленото управление на Борисов изобщо да води каквито и да било конституционни дебати, да продължава да управлява и да определя бъдещето на страната, коментира още държавният глава.

Цинично е това управление, което погази конституцията, да има амбицията да дарява нова конституция, обяви той. Обяви, че има свой проект за нова конституция, но отказа да оповести детайли, защото не иска да се включи в дебата от темата преди правителството и главният прокурор да подадат оставка. Веднага след това обеща, че ще инициира експертен дебат по темата.

Българите, независимо от различните си политически убеждения и провокациите, са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се превърна в символ на корупцията и на застоя, подчерта той.

Това управление приключи морално и е важно час по скоро да приключи формално. Всичко друго е агония и пилеене на историческо време и разпалва повече гнева на хората. Това управление е агония, коментира още президентът.

Дневник