НАСА ще финансира концептуални проучвания на пет предложения за мисии, които имат за цел да изучат динамичната природа на Слънцето и как тя влияе на космическата среда около Земята.

Събраната информация ще помогне да се разбере как "космическото време" влияе на сателитите в орбита, които осигуряват навигация и комуникация; технологии на Земята, като електроцентрали; и здравето на астронавтите при междупланетни пътувания.

Петте предложения са: Storm, която ще проучи начина, по който енергията на Слънцето се влива в и през околоземното пространство; HelioSwarm, който ще изследва потока на заредени частици от Слънцето в най-различни мащаби; Muse, която ще наблюдава събитията в слънчевата атмосфера с безпрецедентна точност; Arcs, който ще проучи подробно как полярното сияние на Земята се предизвиква от космическото време; и Solaris, които ще прави снимки на невидимите до момента слънчеви полярни региони.

Петте предложения са избрани заради ценната информация, която биха могли да съберат, и защото е възможно да се изградят и стартират с помощта на съвременните технологии.

Проучванията са на стойност 1.25 млн. долара всяко и ще започнат едновременно, като ще продължат девет месеца. В края на този период НАСА ще направи оценка на изследванията и след това ще избере две предложения, които да продължи да финансира.


Дневник