Четирикратният шампион и двукратен вицешампион на България по хандбал при мъжете „Шумен“ се завръща в елитната А група от сезон 2020/2021. За последно ХК „Шумен 61“  имаше отбор в елита през 2012 година, когато спечели сребърни медали. Тимът вече подаде заявка за участие в шампионата, днес картотекира състезателите. Момчетата от отбора  направиха и първа тренировка в зала „Плиска“.

През новото първенство в елита тимът ще разчита на местни млади момчета, както и на опитни играчи, познати на шуменската публика от шампионските години на отбора в периода 2009-2011 г. (шуменският клуб има шампионска титла и през 1996 г. бел.ред.)

Първенството в елита по хандбал при мъжете започва на 19 септември, а за титлата тази година ще спорят 11 отбора - „Шумен 61“, „Пирин“ Гоце Делчев, „Осъм“ Ловеч, „Чардафон“ Габрово, „Спартак“ Варна, „Локомотив“ Горна Оряховица, „Добруджа“ Добрич, „Асти 91“ Хасково и НСА София и новаците „Локомотив“ (Мездра), „Левски“. Левски.

„Имаме млади момчета от Шумен, които израснаха и могат да играят хандбал в А група. Заедно с тях в тима се завършат имена в играта, които бяха в Шумен, когато отборът стана шампион. Тези играчи, с техния опит, ще помагат на нашите хандбалисти от школата.  На този етап е осигурено финансирането на отбора. Мисля, че сме готови да направим отбор за елита и да се представим достойно“, каза президентът на „Шумен 61“ Светлозар Начев.

Треньор на шуменския тим ще е Чавдар Чернев,  който е вдигал шампионската купа с „Шумен“, а в последните години бе наставник на друг шампионски тим - „Локомотив“ Варна. На Чавдар Чернев ще помага шуменският специалист в хандбала Николай Начев.

„На мен ми е изключително драго, че се завръщам в тази зала, където съм ставал шампион. Успяхме да сглобим състав и сега остава само да играем на ниво. Радвам се, че отново ще работя със Светлозар и Николай Начев и от двамата съм научил много. Завръщам се в Шумен само като треньор. Не играя активно от две години и ще съм по-полезен на треньорски пост. Пред отбора не е поставена конкретна цел. Но имаме силни играчи и да не бъда твърде смел, но се надявам на силен сезон и защо не на медали“, каза за ШУМ.БГ Чавдар Чернев.

Той изрази съжаление, че в началото на сезона публиката няма да може да подкрепя отбора.
„Надявам се в един момент, и то нека да е по-скоро, публиката да се върне в залата. Да бъде нашият осми играч. Помня шуменската публика, която безрезервно подкрепя отбора. Ще разчитаме отново на феновете“, каза още Чавдар Чернев.

За „Шумен 61“ ще играят Ангел Ангелов, Енгинджан Сали, Андрей Жечев, Мартин Николаев, Хасан Хасанов, Вилиян Негованов, които са от школата на шуменския клуб.

От шампиона „Локомотив“ Варна, който се отказа от участие в първенството, в Шумен идват голмайсторът Бранимир Балчев, който лекува контузия и ще се включи в игра през декември,  Димитър Грозев, Мирослав Симеонов, Александър Димитров, Теодор Добрев, Димитър Пламенов, Николай Николов, вратарят Ивайло Иванов

Към тима се присъединяват Йордан Михайлов, който игра за последно в Габрово, двама играчи от школата на Велико Търново Стефан Евтимов, Ивелин Иванов и Калин Евтимов от София. Ще бъдат картотекирани и Светлозар Начев и Никола Карастоянов, които ще влизат епизодично в игра, но с огромния си опит ще помагат на отбора.

През есенния дял в А група при мъжете ще се изиграят 11 кръга, като последният е насрочен за 19 декември. Първият мач на „Шумен 61“ е гостуване на „Чардафон“ в Габрово, а първото домакинство е на 26 септември срещу „Спартак“ Варна.

Мъжкият тим на „Шумен 61“ се завръща в елита в сезона, в който хандбалът в Шумен ще отбележи своята 60-годишнина. През 1961 г. шуменски отбор за първи път участва в първенство в тази игра.

ШУМ.БГ