Тази година РИОСВ-Шумен ще отбележи Европейската седмица на мобилността с конкурс за най-атрактивно селфи представящо използването на различни начини за придвижване, водещи до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми. Това обявиха от екоинспекцията.

Кампанията на Европейската комисия се провежда всяка година в периода 16-22 септември и е насочена основно към насърчаването на европейските общини да въвеждат и подпомагат устойчивия транспорт и начини на придвижване. Темата тази година е „Чиста мобилност за всички“ под мотото „Избери как да се придвижиш“. Освен общините в кампанията могат да участват и представители на НПО, училища, бизнеса, публичните институции и др., като регистрират свои проекти или практики, насочени към устойчивото придвижване на пътя.

РИОСВ-Шумен призовава всички, които обичат да се снимат и желаят да се включат в предизвикателството да изпращат до 22 септември, включително свои селфита от алтернативно придвижване през седмицата на e-mail: pr@riosv-shumen.eu

Фотографиите на тримата най-атрактивни участника ще участват за трите награди: шапка за велосипед, ръкавици за велосипед и селфи стик. Победителите ще си ги получат от РИОСВ, като за целта всяка изпратена фотография трябва да е придружена с информация за имената, възрастта, телефонния номер на участника за обратна връзка и кратко описание.

Национален координатор на кампанията е Министерството на околната среда и водите, а регионалните структури по места трябва да подпомогнат участието на организациите, които желаят да се включат в кампанията. Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда за първи път през 2000 г. под надслов „Ден без автомобили“,като общоевропейска инициатива. Целта на кампанията е хората по-често да заменят автомобилите с ходене пеша или с велосипеди, популяризиране на идеята за споделено пътуване, изграждане на велоалеи и устойчиви инициативи в посока по-чиста околна среда.

ШУМ.БГ