710 първокласници от община Шумен днес чуха за първи път училищния звънец. По традиция във всички 19 общински училища имаше тържества за посрещането им. Празнични церемонии имаше и за учениците от 5-ти и 8-ми клас. Поради въведените мерки за безопасност заради коронавируса останалите ученици влизаха поединично. 

В сградите на училищата родители не се допускаха. Много от тях обаче все пак успяха да видят първото влизане на първокласниците в класната стая, тъй като  повечето училища излъчваха видео на живо на телевизори отвън.   

Ученици и преподаватели получиха поздравления и пожелания по повод на първия учебен ден от общественици, институции, приятели на училищата. Приветствие към тях отправи и кметът на Община Шумен с пожелания да бъдат устремени и мотивирани, любопитни, смели в мечтите си и удовлетворени от резултатите, които постигат.

„През тази година вашето училище ще бъде по-различно и от вас ще се изисква повече отговорност, самостоятелност и дисциплина. Доверете се на вашите учители, уважавайте техния труд, учете се така, че всички ние да се гордеем с вас“, се казва в приветственото слово. Христов отправя и пожелания към родителите да насърчават децата си, да им помагат и да подкрепят усилията на техните учители.

В общинските училища в Шумен тази есен ще учат общо 8 290 деца от 1-ви до 12-ти клас. 

В късния следобед от Регионалното управление на образованието обобщиха, че тази учебна година в област Шумен учениците са 16 376, като първокласниците са 1301.

ШУМ.БГ