Учителка на 60 години, която преподава на четвъртокласници в шуменското училище „Княз Борис І“, е диагностицирана с коронавирус, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 

Тя е била в училището само на 15 септември за откриване на учебната година.

Директорът на училището е предоставил в РЗИ – Шумен списък на учениците, които са били в контакт с учителя. Съгласно правилата за поведение, при случай на COVID-19 в училище е издадено предписание за поставяне под 14-дневна карантина на учениците от съответната паралелка, добавиха от здравната инспекция. 

Пред ШУМ.БГ директорът на училището Валери Георгиев обясни, че веднага след откриването на учебната година учителката е била уведомена от своя близка, с която имала контакт наскоро, че е дала положителен резултат за коронавирус. Жената веднага отишла да се тества и за по-сигурно на 16-ти не дошла на работа в училище. PCR-тестът на учителката се оказал положителен. 

Георгиев добави, че от РЗИ направили анализ на риска и преценили, че няма нужда от поставяне под карантина на други хора, освен учениците, които пряко контактувалите с учителката. В първия учебен ден тя била с децата в класната стая само за кратко - колкото да се раздадат учебниците на 22-та ученици от 4-ти "а" клас. Контактите й с другите преподаватели и служители на училището са били с поставени лични предпазни средства.

"Такива неща ще се случват и занапред в училищата. След този първи констатиран случай на коронавирус в нашето училище няма напрежение сред преподавателите, не съм забелязал да има и сред родителите на деца", коментира Георгиев. 

ШУМ.БГ