"Енерго Про" е изпратило предизвестие за преустановяване подаването на електроенергия към "ВиК-Шумен" ООД заради натрупани сметки. За да се избегне спирането на помпите и оставането на Шумен и Велики Преслав без вода, местното водоснабдително дружество ще вземе спешен заем от държавния ВиК холдинг в размер до 7,5 млн. лв. 

Темата влиза като извънредна точка на днешното заседание на Общинския съвет в Шумен, който трябва да одобри заема. Дори да не го стори, това няма да има практическо значение, тъй като държавата с нейния дял от 51% във ВиК може сама да прокара решението на насроченото за 2 октомври Общо събрание на дружеството. 

От писмото, изпратено от управителя на ВиК Жанета Панайотова до Общинския съвет, не става ясно в какъв срок ще се връща кредита, нито колко точно са задълженията за ток и кога са натрупани.  

Потърсена от ШУМ.БГ за повече информация Панайотова заяви, че всичко, което трябва да се знае към момента, е написано в докладната записка /изтеглете я от линка под текста - бел.ред./. Тя каза единствено, че кредитът по същество е нормално вътрешно финансиране в рамките на един холдинг. 

"ВиК-Шумен" не за първи път има проблем с плащането на сметките си за ток. През 2014-та Енергото бе на път да спре подаването на електричество, но бяха сключени няколко споразумения за разсрочване на задълженията и фактурите бяха платени. 

По-късно от "Енерго Про" разпространиха до медиите писмо, в което се казва, че електроподаването към "ВиК-Шумен" и "ВиК-Добрич" ще бъде преустановено на 29-ти септември. 

Мярката се предприема "с цел да се ограничи натрупването на още по-големи дължими суми, както и да се защитят интересите на всички останали редовни клиенти". 

"След изчерпване на възможните варианти за действие и предвид огромния натрупан дълг, "Енерго Про" е принудено да приложи процедура по спиране на захранването съгласно  чл. 123 от Закона за енергетиката. Тази законова мярка е единственият вариант да се гарантира сигурността на електроенергийната система и да бъде осигурено безпрепятствено изпълнение на оперативните задължения на дружеството към всички клиенти", пише в писмото. 

В заключение се казва, че обявените графици за поетапно изключване ще бъдат ревизирани в случай на цялостно погасяване на задълженията.

След продължил около 30 минути дебат Общинският съвет в Шумен реши да не подкрепи тегленето на заема. "За" гласуваха само 4 съветници от ГЕРБ. Парламентаристите се обединиха около мнението, че от ВиК не са дали достатъчно информация относно параметрите на кредита, както и за актуалното финансово състояние на дружеството.  

ШУМ.БГ