Най-влиятелният полски политик Ярослав Качински, лидерът на социалконсервативната партия "Право и справедливост", ще се върне по всяка вероятност в управлението като вицепремиер. Подобен ход би позволил да се тушират противоречията в управляващото мнозинство, предаде ДПА. "Всичко сочи, че Ярослав Качински ще влезе в управлението като вицепремиер", заяви пред репортери заместник-председателят на долната камара на полския парламент Ришард Терлецки.

Качински, който беше министър-председател в периода 2006 - 2007 г., досега предпочиташе да ръководи, оставайки в сянка. Затова откакто в края на 2015 г. партията му се върна на власт и оттогава неизменно управлява Полша, той не е заемал никакъв пост в изпълнителната власт.

Като вицепремиер Качински вероятно ще председателства нов комитет по сигурността, който ще упражнява надзор върху работата на министерството на правосъдието, каза Терлецки.

Именно споровете между Качински и парламентарната група на правосъдния министър Збигнев Жобро ("Солидарна Полша", която е по-малък коалиционен партньор на ПиС) доведоха до една от най-сериозните вътрешни кризи в управляващото мнозинство, откакто преди пет години то се върна на власт.

Според ПиС Жобро и лоялните му депутатите са поискали да получат прекалено голяма власт при очакваните промени в полския кабинет, което породи спекулации, че парламентарното мнозинство на ПиС ще се разпадне и Полша ще има или правителство на малцинството, или ще се стигне до предсрочни избори.

Конфликтът се ожесточи, след като парламентарната фракцията на Жобро не подкрепи последните законодателни инициативи на партията на Качински. Но след поредица от разговори в последния момент, включително срещи на четири очи между Качински и Жобро, фракциите в управляващото мнозинство сега са близо до споразумение, казват от ПиС. /БТА

Дневник