Строителните работи по възстановяване на водоснабдяването в шуменския квартал „Мътница“, които се извършват от аварийни екипи на ВиК, ще приключат до около две седмици. Тогава се очаква да започне и регулярното снабдяване на жителите на квартала с питейна вода.

Това каза днес управителят на  дружеството Жанета Панайотова пред кмета на общината Любомир Христов, който извърши инспекция на обекта, съобщиха от общинския пресцентър.

В момента се поставя временна водопроводна тръба, която да свързва дълбокия сондаж №5 със съществуващия и сега действащ напорен водопровод. Повече от половината от трасето вече е покрито.

По време на инспекцията кметът Христов коментира и исканите от БСП оставки във връзка с водоснабдяването, като бе категоричен, че това, което се прави днес в кв. „Мътница“, по изграждане на пречиствателната станция за питейни води и по довеждащия водопровод от язовир „Тича“, е заслуга на това правителство и на тази кметска управа. „Всеки, който проследи действията ни от 2016 г. досега, ще се убеди в това,“ каза кметът и добави, че е наглост хора, които два мандата не са направили нищо, да говорят за провал.

„Провал са унищожените кладенци, съсипаните помпени станции, изгнилите и изрязани електрически кабели, разбитото оборудване, корозиралите и негодни тръби. Само че тези, които искат оставки, даже не са си направили труда да отидат и да видят за какво става дума. Едва ли знаят и това, че в Търговище, във Варна и в цялата страна дълбоките сондажи са съхранени, поддържани и използвани, а в Шумен всичко е съсипано преди повече от 30 години. Но сега ще трябва ние да ги възстановяваме и не просто да закърпим положението, на парче, а да остане трайно в годините напред“, коментира още Христов.

ШУМ.БГ