Проектът за нова конституция, който бе изненадващо анонсиран от премиера Борисов преди месец и половина, ще бъде замразен до получаване на становище от Венецианската комисия.

Това се разбра от изявлението на министъра на правосъдието Десислава Ахладова на извънредния брифинг по повод обявения днес доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в сграните от ЕС.

На 18 септември т.г. председагелят на Народното събрание

Цвета Караянчева е изпратила писмо и проекта на ГЕРБ за нова конституция до Венецианската комисия

- институцията на Съвета на Европа за демокрация чрез право, и очакваме становището, информира министър Ахладова. На уточняващ въпрос се изясни, че до получававе на становището проектът няма да бъде придвижван във вида, в който бе оповестен.

В сряда и депутатът от управляващата партия Десислава Атанасова съобщи, че ГЕРБ ще пита Венецианската комисия, и наред с това призова да дадат предложения по проекта всички парламентарни партии и независими депутати.

В очакване на становище от Венецианската комисия е и другият проект - за т.нар. независим прокурор, който фигурира и в новия доклад на ЕК

Проектът за "независимия прокурор" е изготвен през 2019 г. от екипа на бившия правосъден министър Данаил Кирилов. Този проект е опит за се отговори на настоятелните препоръки както на Венецианската комисия, така и на мониторинговите доклади на ЕК да се създаде механизъм за ангажиране на наказателна отговорност на главния прокурор при данни за претъпление. Венецианската комисия вече се е произнасяла веднъж по този проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ и Закона за съдебната власт /ЗСВ/ и Министерството на правосъдието се е съобразило с препоръките, сега се чака новото становище на Венецианската комисия, информира Ахладова.
На фона на заявената неотдавна от новия зам.-председател на Венецианската комисия Филип Димитров подкрепа на управленските действия очакването на становищата на комисията са заредени с интрига, доколкото неговото отношение влияе на решенията.

"Докладът на ЕК е положителен и обективен"

- тази обобщена оценка, която е и първият институционален коментар на обявения днес доклад на ЕК за върховенството на закона, очаквано, както след всеки от досегашните мониторингови доклади, направи министър Ахладова.

ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, което съвпада с приоритетите на правителството, посочи Ахладова, която пое поста преди месец от Данаил Кирилов.

По отношение на коментирания и в новия доклад въпрос за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор правосъдният министър обясни, че становището на Венецианската комисия е важно:

" След становището на Венецианската комисия правителството ще предприеме стъпки, като съответно поема ангажимента, че ще бъдат изпълнени препоръките", заяви правосъдният министър.

Дневник