Болницата в Шумен изпитва спешна нужда от лекари и медицински сестри, като към момента констатираните случаи на COVID-19 при медицински персонал са 31 за област Шумен. Темата е коментирана на заседание на Общинския кризисен щаб днес, става ясно от прессъобщение на общинския пресцентър.

По време на заседанието директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова е отбелязала тревожната тенденция на нарастващия брой медицински служители в областта, при които е констатиран COVID-19. Данните от Единния информационен портал показват, че към момента те са  вече 31. По думите на заместник-директора на МБАЛ – Шумен д-р Недко Тодоров болницата изпитва спешна необходимост от лекари и медицински сестри, които да работят в ковид и другите отделения на болницата.

В инфекциозно са изградени вече 5 нови стаи с 10 легла, монтира се и нова кислородна инсталация като разширение на съществуващата. Старото кожно е преместено и в момента целият първи етаж на сградата с още 15 легла също се преустройва за лечение на пациенти с COVID-19.

Проверките за спазване на противоепидемичните мерки ще зачестят, е решено днес на заседанието на Общинския кризисен щаб. Контролът ще се извършва от служители на Община Шумен, РЗИ и ОД на МВР. По време на заседанието кметът Любомир Христов е отправил призив към гражданите и институциите да спазват установените правила за превенция на разпространението на коронавируса. Нощните и увеселителните заведения ще бъдат регулярно проверявани и при системни нарушения ще бъдат налагани санкции.

От Общинския кризисен щаб отново напомнят, че носенето на предпазни маски в затворени помещения е задължително. Съветът към гражданите отново е да спазват дистанция, необходимата хигиена, да избягват масовите събирания, да оценят отговорно ситуацията с грижа както за себе си, така и за другите.

По време на заседанието временно изпълняващият длъжността началник на РУО Шумен Боряна Николова е уверила, че ръководствата на училищата и детските градини осъществяват стриктен контрол по спазване на противоепидемичните мерки и при поява на случаи се предприемат адекватни действия с оглед разпорежданията на министъра на образованието и здравеопазването.

ШУМ.БГ