Лидерът на "Златна зора" Николаос Михалолиакос и още петима бивши депутати от партията бяха осъдени на 13 години затвор за създаване на престъпна организация, маскирана като партия, съобщи гръцкият вестник "Прототема".

Сред тях е евродепутатът Янис Лагос, бивш член на партията, за когото Гърция ще поиска да му бъде свален имунитетът.

Йоргос Рупакиас, който е активист на "Златна зора", бе осъден на доживотен затвор за убийството на рапъра Павлос Фисас.

През 2015 г. срещу партията започна голям съдебен процес, провокиран от фаталното намушкване с нож на рапъра Фисас през 2013 г.

Делото обедини четири случая в един процес: убийството на Фисас, нападения срещу египетски рибари през 2012 г. и срещу активисти с леви убеждения през 2013 г., както и това дали "Златна зора" е действала като престъпна организация.

"Златна зора" е създадена през 1980 г. от осъждания неонацист Михалолиакос след срещата му в затвора с един от водачите на управлявалата от 1967 до 1974 г. военна хунта - Георгиос Пападопулос. От 1980 до 1984 г. Михалолиакос, който е уволнен от въоръжените сили заради крайнодесните му прояви и за криминални престъпления, издава списание, в което възхвалява хунтата и се бори за връщането на военната диктатура. "Златна зора" е призната за политическа партия през 1993 г. и често е описвана като неонацистка, ксенофобска, расистка, като се посочва сходството на символиката ѝ с нацистките символи.

Партията поддържа тесни връзки с други подобни формации в Европа като например със сръбските националисти. "Златна зора" подкрепя идеята за "Велика Сърбия", която би била естествен съюзник на "Велика Гърция". Формацията смята, че трябва да има обща граница между двете страни - против е съществуването на Република Северна Македония и Албания.

На днешното заседание съдията обяви присъдите за общо 50 обвиняеми в процеса.

Клуб Z