Задължително носене на маски на открито се очаква да бъде въведено съвсем скоро в страната, съдейки по съобщение от Министерството на здравеопазването до медиите. Мярката все още не е официално въведена, тъй като липсва формалната заповед на проф. Костадин Ангелов за това.

В информацията от пресслужбата на институцията обаче изрично се посочва, че експертните съвети към министерството, както и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подкрепят носенето на маски на открито.

    Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите за нея, считам че трябва да я въведем

проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Това е казал здравният министър, цитиран от пресцентъра на институцията, на която е начело. По думите му заедно със засиления контрол за спазване на противоепидемичните мерки, с до 30% можела да намалее заболяемостта от коронавируса. Въпреки че досега здравните власти се обявяваха за въвеждането на противоепидемични мерки отделно по области, вместо на национално на ниво, от съобщението здравното ведомство до медиите не става ясно, че мярката ще важи само за отделни райони.

Мярката за носене на маски на открито срещу разпространението на заразата SARS-CoV-2 (която причинява болестта COVID-19) беше една от динамично променящите се в началото на епидемията от коронавирус в България. Хората бяха длъжни да покриват устата и носа си и на открито първоначално от края на месец март, въпреки че тогава все още маските бяха дефицитна стока в аптеките. Така за по-малко от денонощие тогавашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев отмени заповедта си след остри обществени реакции. В последствие носенето на маски стана задължително през април и отпадна от началото на май.

Експертите към Министерството на здравеопазването са одобрили и намерението за намаляване на задължителната карантина от 14 на 10 дни, стига изолираните да нямат симптоми. Заповед по този въпрос също още не е издадена, затова смекчаването на карантината все още е само на думи, но не и официално въведено.

Дневник