Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция е изпробвала руските ракетни комплекси С-400, купени от Русия, предаде "Ройтерс".

Ердоган коментира появили се в интернет клипове с тестове на С-400, след като САЩ предупредиха отново, че тази руска техника не бива да се интегрира в турската отбрана. Държавният департамент и Пентагонът реагираха гневно и заплашиха Анкара със санкции.

Президентът обаче обясни, че критиките на САЩ, съюзник в НАТО, "нямат значение". Според Вашингтон руските системи създават проблем за отбраната на алианса.

"Тестове бяха осъществени или се осъществяват. Позицията на Съединените щати изобщо не ни притеснява. Ако няма да изпробваме тези мощности, с които разполагаме, какво ще ги правим", попита Ердоган пред репортери, предаде "Ройтерс".

Комплексите С-400 създават напрежение между Анкара и Вашингтон. Миналата година Турция се оказа изключена от програмата за разработка и придобиване на изтребители F-35, в която имат роля и турски компании. Анкара настоява, че тези руски системи няма да бъдат интегрирани в отбранителната инфраструктура на НАТО.

Сделката за С-400 бе сключена през 2017 г., а доставката на част от техниката започна през юли миналата година.

"Изглежда, господата (в САЩ) са особено притеснени, че това е оръжие, което принадлежи на Русия. Решени сме, продължаваме по пътя си както винаги."

Дневник