Финансовият министър Кирил Ананиев обяви пред БНР, че проектобюджетът за следващата година е антипандемичен и ако се гледа направената заедно с него тригодишна прогноза, се вижда, че не става дума за популистки мерки, свързани с предстоящите догодина редовни парламентарни избори. Същата теза защити и социалният министър Деница Сачева, която допълни, че при всяко положение ГЕРБ ще участва в следващо правителство, а и все още според социолозите е първа политическа сила.

Според Ананиев критиките, които валят срещу проекта на ведомството му, се дължат на това, че изказващите ги не са успели да прочетат докрай 250-те страници прогноза, обхващаща следващите три години, която по същество представлява и мотивите към проекта за 2021 г. "По-набързичко се направиха изводи, някои от които са неверни", посочи той и обясни, че в безпрецедентната ситуация в световен мащаб огромен брой държави се борят с всички налични ресурси за ограничаване на разпространението на пандемията.

Посочи, че в проекта са заложени 3.50 млрд. лв. за мерки в помощ на хората и бизнеса в ковид епидемията, което е 2.5% от прогнозния БВП. На толкова оцени и частта от заложения дефицит от 3.9% в бюджета за догодина като посочи, че през 2021 и 2023 г. се предвижда той да намалее до под 1%.

Обяви, че силно завишените суми за социални плащания, сред които вдигане на минималната пенсия на 300 лв., помощи за отглеждане на деца независимо от дохода на родителите, вдигането на бюджетните заплати са записани още в управленската програма и не се правят, защото годината е изборна. В същото предаване социалният министър Деница Сачева използва същите аргументи и добави, че хората с високи доходи могат да не подадат заявление за получаване на детските помощи както и за тези за ученици в 1 и 8 клас.

Ние не даваме пари, а възможност

Деница Сачева, социален министър.

За догодина отново се вдигат с 10% заплатите в администрацията, а освен това 30% повече ще получат тези ведомства, чиято работа е свързана с епидемията. "Това не е предизборен ход, още в програмата през 2017 г. поехме ангажимент за ежегодно повишаване на доходите на работещите в публичния сектор, особено сега като имаме проблем с инвестициите и потреблението, които са двигатели на растежа, това е антициклична политика на управлението", обясни Ананиев. Така той мотивира и вдигането на минималната пенсия.

Посочи, че бюджетните структури през единайсетте месеца ще се получават 95% от бюджета си, а останалите сумарно около 640 млн. лв. буфер ще се използват за форсмажорни обстоятелства, които може да се явят.

На въпрос защо добавката от 50 лв. за всички пенсионери се запазва само до края на март, ако тя е свързана с епидемията, Сачева обяви, че това е така, защото през зимата е по-труден период за всички и освен това средната сума на лекарствата на възрастните по статистика била 56 лв. Обясни, че това струва по 106 млн. лв. на бюджета всеки месец, докато ако се преизчислят всички пенсии, това ще струва 1.2 млрд. лв. и би засегнало 1.1 млн. пенсионери, което означава, че почти половината няма да получат нищо.

"Имаше огромен натиск, че правителството не харчи повече заради епидемията, ние сме отговорили на тези нужди", заключи тя.

Дневник