20-ма от настанените и 9 от персонала на Дома за мъже с умствена изостаналост край село Лозево са дали положителна проба за Covid-19. Общо за деня заразените с коронавирус в Шуменска област са 95, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 

Заразените в Дома над Лозево са мъже на възраст между 27 и 80 години. 

„В момента оценяваме ситуацията. Късно снощи излязоха положителните резултати за Covid-19. Правим възможната реорганизация на персонала. Които от тях са положителни са изолирани по домовете си. По-голямата част от потребителите нямат на този етап симптоми. Ще се опитаме да ги изолираме, но това е трудно при тяхното състояние. Тези от тях, които дадат положителен тест за Covid-19 ще се проследяват на място“, каза заместник-кметът по здравеопазване на община Шумен д-р Светлана Маркова.

Към днешна дата в Дома в село Лозево за мъже с умствена изостаналост има настанени 85 души. Общо 51 души, основно от медицински сестри, социални работници и санитари обгрижват настанените в дома. PCR тестове за коронавирус са направени на всички  домуващи и работещи в дома, като се очакват резултатитe.

От РЗИ съобщиха, че общо в община Шумен новите случаи са 50, като 23 от тях са жители на града. Има и по един мъж от село Коньовец, от село Мараш, и от село Царев брод, както и двама мъже в село Новосел.

В община Велики Преслав случаите са 4 – две жени и двама мъже от града. В община Нови пазар новозаразените са 3 - мъж и жена от града и друг мъж на 79 г. от село Правенци. 

В община Смядово има 5 случая, от които 4 са в града, а петият е в село Бял бряг. 
От община Никола Козлево с коронавирус е една жена в село Вълнари, в община Каолиново пък заразен е един мъж на 54 г. 

Изготвени са предписания на контактните лица на потвърдените случаи за задължителна 14-дневна домашна карантина. 

Така общо поставените под карантина в област Шумен са 1 074.

В Единният информационен портал за Covid-19 вчера регистрирани с положителна проба са седем деца - момчета на 6 г., 8 г., 15 г., 17 г., 18 г., и две момичета на 15 г. 

От проведеното епидемиологично проучване е установено, че са ученици в СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Смядово, СУ „Сава Доброплодни“ - Шумен, ПМГ „Нанчо Попович“ - Шумен и ПЕГ "Н.Й.Вапцаров" - Шумен. Еедно от децата посещава детска градина в Шумен. Съгласно правилата за поведение при случай на Covid-19 в  училищата на директорите на учебните заведения са издадени предписания за предприемане на необходимите противоепидемични мерки, добавиха от РЗИ.  

На лечение в МБАЛ-Шумен има 117 пациенти с Covid–19. 

ШУМ.БГ