Нови 37 души с положителен тест за  COVID-19 са установени в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост край село Лозево при продължилото епидемиологично проучване, след вчерашните случаи на заразени с коронавирус, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

12 от новите положителни проби са на персонала, 25 на потребители на социална услуга. Така общият брой на установените потребители и служители с положителен резултат за коронавирус в Дома край Лозево става 66.

Всички с положителни тестове за COVID-19 от персонала - 21 души - са изведени от работните им места и карантинирани. Обсъжда се обособяването на положителните потребители в отделен сектор, който да се обслужва от отделен персонал, с отделно хранене, така че да не се смесват положителни потребители с тези, показали отрицателен резултат. Това трябва да стане със заповед на директора на социалното заведение.

В Единния информационен портал за 28 октомври  са регистрирани общо 100 нови случая на жители от Област Шумен с положителни проби за коронавирус. 44 от тях са на жени, 56 на мъже. Най-младият пациент с положителен резултат е на 15 години и е ученик в 9 клас на СУ "Панайот Волов" в Шумен. Най-възрастният е на 79 години и също е от областния град.

Най-голям брой нови случаи за последното денонощие са регистрирани в община Шумен - 88 души. От тях 55 са в град Шумен, седем в села от общината - Дибич, Мадара, Благово и Васил Друмев и останалите 26 са с адресна регистрация в с. Лозево.

Четири са случаите в община Венец - и четиримата са представители на едно домакинство в с. Ясенково. По два случая има в общините Велики Преслав и Нови пазар, по един в Хитрино, Никола Козлево и Върбица.

Предстои връчване на предписания за 10-дневна карантина на всички контактни на положителните.

По информация на директора на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов към 12 часа в четвъртък в здравното заведение има хоспитализирани 104 пациенти с доказан COVID-19, както и 30 пациенти, които очакват потвърждение.

Със заповед от днес, 29 октомври, се увеличават леглата на инфекциозно отделение до 80 легла, като се разкрива сектор на етажа на Урологичното отделение. Досега леглата бяха 55.

40% от всички легла в МБАЛ - Шумен са обособени за работа с пациенти с коронавирус, останалите обслужват други спешни случаи.

Към настоящия момент с положителни резултати за COVID-19 инфекция са 7 лекари, 6 медицински сестри, 7 санитари и 3 лица от друг персонал. Карантинирани са четирима лекари заради контакти с положителни.

ШУМ.БГ