Всички ученици от 5-ти до 12-ти клас в училищата от областта минават на обучение в онлайн среда. Това реши днес Областния кризисен щаб на извънредно заседание заради усложнената ковид обстановка. 

Заповедта за учениците влиза в  сила от утре и е със срок на действие две седмици.

Друго важно решение на Щаба е всички питейни заведения и такива за обществено хранене да преустановят работа с клиенти на открито и закрито. За тях ограничението ще важи от 16-ти ноември, понеделник, до 30-ти включително. "Ресторантите ще могат да правят разнос на храна по домовете, а закусвалните да продават през гише", обясни областният управител Стефан Желев. 

Въвеждат се ограничения и в сферата на спорта. От понеделник се забраняват всички аматьорски спортни мероприятия - състезания, тренировки и др., на открито и закрито.За тях ограничението ще важи от 16-ти ноември, понеделник, до 30-ти включително.

Освен това, Областният кризисен щаб е избрал комисия от трима лекари, която в седемдневен срок да проучи нормативната уредба, необходимата апаратура и цените за отварянето на донорски пункт за кръвна плазма в Шумен, поради необходимостта от него.

Причина за затягането на мерките е ръстът на заразените с Covid-19 в областта. Броят на позитивните ПСР тестове вече е 512 на 100 000 души от населението. 

ШУМ.БГ