В момента всички налични легла за лечение на пациенти в коронавирус в шуменската болница са заети. От другата седмица обаче ще бъдат разкрити допълнителни около 60 места. 
Това обяви пред журналисти днес в Шумен министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като направи посещение в областната болница. 

"Броят на заболелите тук е голям. Обиколих заедно с директора на болницата всеки един етаж, включително и ковид зоната в реанимация. Директорът на болницата е положил усилия и всички допълнителни легла, които са възможни там, са разкрити. Това, което може да се направи допълнително, ние сме предприели организационни действия - ще се случи през другата седмица. Това е разкриването на допълнително легла на територията на държавната психиатрична болница и допълнителни легла на територията на бившата белодробна болница", каза министър Ангелов. 

Той обясни, че в бившия тубдиспансер ще се разкрият 40 легла. Ковид леглата в Държавната психиатрична болница ще са 23 и ще бъдат на територията на филиала в Шумен.  

Директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов обясни, че в болницата тази сутрин е имало 243 пациенти с Covid-19. Шест са в ОАИЛ, от които пет са интубирани.

"Проф. Ангелов видя болницата. Видя какво е положението и на срещата с областните управители посочи нашата болница като най-натоварената, и като бойно поле. Убеди се с очите си за какво става въпрос. Той разбра, че нямаме възможност да разкриваме още легла, тъй като нямаме медици, с които да ги покриваме. За това говори за разкриване на ковид отделения към другите болници. За това се разбрахме този стационар, който е към болницата в Царев брод, да бъде освободен. Персоналът, който ще обслужва - това ще са сестрите от психиатричната болница плюс двама техни лекари и двама лекари от болница "Мадара", които ще бъдат командировани. Този сектор ще се води към Комплексния онкологичен център", обясни директорът на МБАЛ д-р Костов. 

ШУМ.БГ