Производителят на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) ще се присъедини към борсовия индекс S&P 500 през декември, което е голяма победа за главния изпълнителен директор Илон Мъск след месеци на спекулации, съобщи "Ройтерс". Новината доведе до ново поскъпване на акциите на компанията с 14% в понеделник.

С борсова стойност над 400 милиарда долара, "Тесла" е най-скъпо оценената автомобилна компания в света и е по-голяма от повечето от компаниите, които вече са в индекса.

Поради размера S&P Dow Jones Indices обмисля дали да добави "Тесла" на два етапа. Индексните фондове ще трябва да продадат акции на стойност около 51 млрд. долара в компании, които вече са в индекса, за да освободят място за производителя на електрически автомобили.

Спекулациите за това дали компанията ще се присъедини към индекса се вихрят от юли, след като "Тесла" премина едно от основните препятствия-четири поредни тримесечия на печалба.

Производството на "Тесла" е само малка част от това на съперници като "Тойота", "Фолксваген" и "Дженеръл Моторс". "Тесла" произведе около 140 000 автомобила през третото тримесечие на 2020 г. и има прогнози за общо 500 000 за годината в сравнение с "Тойота", която прави около 10 милиона.

Но компанията преодоля пандемичната и икономическа криза по-добре от автомобилната индустрия като цяло, а акциите й се повишиха с около 450% през 2020 г.

Много инвеститори вярват, че акциите на "Тесла" са изкуствено завишени, като скептици дори предупреждаваха срещу включването на компанията в индекса.

В момента се увеличава и конкуренцията на пазара за електромобили от по-утвърдени автомобилни компании и има въпроси около корпоративното управление под ръководството на Мъск. Той се съгласи да изплати глоба от 20 млн. долара и да напусне поста председател на борда през 2018 г., за да уреди обвинения в измами.

С включването на компанията му в S&P 500, личното състояние на Мъск ще се увеличи с повече от 15 млрд. долара и той е на път да стане третият по богатство в света, като измести Марк Зукърбърг ("Фейсбук") и се нареди след Джеф Безос ("Амазон") и Бил Гейтс ("Майкрософт"). Мъск притежава 20% от "Тесла" и нетната му стойност нарасна до 117.5 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Богатството му е скочило с 90 млрд. долара тази година, тъй като цената на акциите продължава да расте.

"Тесла" ще се присъедини към S&P 500 преди отварянето на пазарите на 21 декември.

Дневник