Историци, химици, парфюмеристи и специалисти по изкуствен интелект възпроизвеждат за изложби миризми, характерни за Европа от 16-и до 20-и век, като работят паралелно върху такава тематична енциклопедия, съобщи АФП.

Тази първа по рода си енциклопедия "ще позволи на интересуващите се да открият как миризмите са оформяли нашите общности и традиции", пише в прессъобщение на университета Англия Ръскин (Кембридж), който е един от шестте, участващи в европейския проект Odeuropa.

Миризми, които още съществуват, ще бъдат поставени в исторически контекст. Например розмаринът, който е ценен много през 16-и и 17-и век, защото му приписвали силата да отблъсква чумата.

Химиците и парфюмеристите ще възпроизведат по насоки, открити от изкуствен интелект в исторически текстове или картини, характерните за дадена епоха миризми, например на тютюн, или парфюми, или смрадта градовете, предизвикана от индустриалната революция. Те ще се опитат също да възпроизведат миризмата по време на битката при Ватерло.

Учени разгадаха парфюма на Клеопатра

Мостри с възпроизведените миризми ще обикалят европейски музеи от следващата година. Те ще пренасят посетителите обонятелно в миналото. Предвижда се сътрудничество с исторически обекти и музеи, където посетителите да асоциират миризмите с определена картина.

Бюджетът на проекта Odeuropa е 2,8 милиона евро. /БТА

Дарик