60 са новодиагностицираните положителни за COVID-19 жители на Шуменска област за изминалите 24 часа. С позитивен тест са хора между 20 и 88 години, от тях 32 са мъже и 28 жени, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Най-много регистрирани случаи на COVID-19 – 28 са в Шумен. Във Велики Преслав позитивните са 10, в Нови пазар - 7, в Каспичан - 2, в Смядово - 1. По два случая има в селата Дибич, Миланово, Градище и по в Мадара, Царев брод, Браничево, Ветрище, Осеновец и Изгрев.

Днес към 10.00 часа в МБАЛ-Шумен броят на хоспитализираните с клинична картина за COVID-19 са 246. От тях 194 са доказани с PCR тестове, очакват се резултатите на 52-ма души със съмнения, съобщи д -р Йорданка Маринова,  ръководител направление „Медицинска  дейност” в лечебното заведение. 5-ма пациенти в тежко състояние са интубирани в Отделението по анестезия и интензивно лечение /ОАИЛ/. Изписаните през вчерашния ден са 17 пациенти.

Вчера сутринта бе съобщено за трима починали. В следобедните часове от коронавирусна инфекция е починал още един мъж  на 75 години, уточни д-р Маринова.

В момента в МБАЛ-Шумен пациенти с COVID- 19 се лекуват в Инфекциозното отделение и в обособени сектори в Първо вътрешно, във Второ вътрешно, в ОАИЛ и във филиала в Нови пазар. Леглата в Детско отделение, определени за лечение на коронавирусна инфекция, не са заети. Ковид секторът с 20 легла в Отделението по палиативни грижи в КОЦ- Шумен работи с пълен капацитет.

ШУМ.БГ