Детска градина "Изворче" ще остане единствената, която ще работи по време на извънредните противоепидемични мерки до 21-ви декември. В нея ще се приемат обаче само деца на медици - лекари, сестри и санитари, борещи се с пандемията от Covid-19.

Това реши на днешното си заседание Областният кризисен щаб в Шумен.

"Всеки един медицински работник е изключително важен в днешно време и затова ние предложихме на Щаба да оставим една от градините да работи, за да помогнем младите медицински служители, да могат да си заведат там децата. Да не ползват отпуски, а да помагат в пандемията", каза кметът Любомир Христов. Изборът на градина е паднал върху "Изворче" заради близостта й до МБАЛ. Разговаряно е и с ръководството и персонала на детското заведение.

Христов обясни, че общината има готовност да разкрие и яслена група за деца на медици, но това ще стане, ако има желаещи. Все още не е обсъждано коя да бъда дежурната ясла.

Христов говори и за други проблеми, с които се сблъсква общината в момента. Най-големият е със сметосъбирането. "Общинските предприятия и фирмата, която чисти в южната част имат много карантинирани, има и в болница, така че моля гражданите на Шумен да бъдат малко по-търпеливи. Знаем, че има и доста шума и листа на места. Те ще бъдат изчистени", каза Христов.

Той добави, че не са на работа около 30 служители на предприятие по чистотата, както и други в ОП "Паркове и обредна дейност", които отсъстват по медицински причини или са под карантина.

Днес Областният кризисен щаб взе няколко решения, конкретизиращи заповедта на министъра на здравеопазването от сряда. Под понятието търговски център в Шумен попадат 2 търговски сгради с повече от един обект в тях. В "Сити център" ще останат отворени само хранителния магазин на "Булмаг" на втория етаж и аптеката там. Ще бъде затворен и магазина за китайски стоки, който се намира над Billa на бул. "Славянски".

Друго решение на Щаба от днес е да се започне дарителска кампания за набиране на средства за създаване на донорски пункт за даряване на кръв и производство на хиперимунна плазма. Нужни са 100 хил. лв., а желаещите могат да внесат пари по сметката на кампанията "Помогни сега", като изрично упоменат целта.

По-късно от община Шумен, съобщиха, че медицинските специалисти, служители и работници в здравната система,  които искат децата им да посещават ДГ „Изворче“, трябва да подадат заявление, съдържащо следните данни:
- три имена на детето, възраст и коя детска градина посещава в момента;
- три имена на родителя, настоящ адрес, месторабота, длъжност.

Заявленията трябва да се изпращат на email: zdg35@abv.bg или d.savcheva@shumen.bg. Допълнителна информация пък може да се получи на телефон 0884889023.

ШУМ.БГ