Отбор от 12 ученици и 4 учители от ППМГ „Нанчо Попович“, ПЕГ „Н.Й.Вапцаров“, Професионалната гимназия по икономика и СУ „Сава Доброплодни“ спечели II-ро място в надпревара между 6 области в страната в иновативния международен проект „Open Cohesion School“. Първото място зае Силистра, а трети е отборът на Видин, съобщиха от Областния Информационен център /ОИЦ/ в Шумен.

По този повод днес бе организирана онлайн церемония в платформата Zoom за награждаване на учениците и учителите. В събитието се включиха представители на кметското ръководство, директори на училища, учители и гости.

Пред участниците управителят на ОИЦ Галина Минчева представи успешния международен проект „Open Cohesion School“ и обяви наградите за спечеленото II място. Те са осигурени от Централното координационно звено при Администрацията на МС, като представител на българския партньор в международния проект. Предметни награди осигури и община Шумен.

По време на тържественото събитие кратка презентация направи и Росица Антонова, зам.-кмет и ръководител на проекта на ОИЦ. Говори и Петя Атанасова, експерт в отдел „Информация и комуникация“ на Дирекция „ ЦКЗ“ при Администрацията на Министерски съвет.

В продължение на 6 месеца в общо 4 урока учениците, подпомагани от своите учители и експертите на ОИЦ, осъществиха ефективно гражданско наблюдение на проект, реализиран от община Шумен и финансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Така те усвоиха практически умения за провеждане на мониторинг на европейски проекти, чрез публичния модул на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

След четвъртия финален урок, всеки от 6-те български отбора направи представяне на резултатите от своята работа, които бяха оценени от компетентно национално жури на служители по информация и комуникация в Управляващите органи на Оперативните програми. Критериите за оценка бяха зададени от ментори на водещата страна по проекта – Италия.

ШУМ.БГ