През 2021-ва община Шумен планира да изхарчи за чистота 9,826 млн. лв., като парите са точно 1 милион лева повече от тези за 2020-та. Такса смет, която се събира от граждани и фирми, няма да се пипа, а разликата ще дойде от отчисленията за екология по Наредба №7.

Догодина общинското предприятие "Чистота" ще поеме сметосъбирането в южната част на Шумен от частната фирма "РТК". Затова основната част от допълнителните средства ще се дадат за нова техника. За нея са предвидени 2,150 млн. лв.

Нов момент в план-сметката за чистота е закупуването на компостери за растителни отпадъци за 74 хил. лв., които ще се разположат във всички населени места на общината. Друга разлика спрямо настоящата година е залагането на повече средства за миене на улици, алеи и паркове. Средствата за това растат от 350 хил. лв. на 533 хил. лв.

През 2021-ва ще трябва да се изготви и нова програма за управление на отпадъците за периода до 2025-та и за нея са предвидени 36 хил. лв.    

План-сметката за чистота за догодина е качена за обществено обсъждане на сайта на общината. Предложения за промени по нея могат да се правят до 17-ти декември.

ШУМ.БГ