Американската космическа агенция НАСА обяви 18 астронавти, които ще пътуват до Луната по програмата Artemis. Групата включва специалисти, които вече са пътували до Международната космическа станция (МКС), както и новобранци, които никога не са летели в космоса.

От 18-те ще бъдат определени следващия мъж и първата жена, които ще стъпят на лунната повърхност през 2024 година.

Групата от девет жени и девет мъже беше обявена от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс на събитие във Флорида.

Стефани Уилсън, която е летяла в космоса три пъти на борда на космическата совалка, Кристина Кох, която държи рекорда за най-дълго непрекъснато време в космоса за жена, и Виктор Глоувър, който наскоро стигна до МКС на борда на SpaceX Crew Dragon, са сред избраниците, които ще летят до Луната през следващите години.

Изказвайки се на осмото заседание на Националния космически съвет в Космическия център "Кенеди", администраторът на НАСА Джим Брайдънстийн заяви, че това е само "първата група астронавти за Artemis". "Искам да бъда ясен, ще има още."

Американската космическа агенция планира да изпрати мъж и жена на южния полюс на Луната през 2024 г. за първото кацане с екипаж след "Аполо 17" през 1972 г.

Но това ще бъде последвано от по-нататъшни полети на астронавти, пътуващи в космически кораб, наречен Orion, който ще бъде изстрелян от огромната ракета, наречена Space Launch System (SLS).

Брайдънстийн допълни, че НАСА иска да създаде "устойчива" програма за изследване на Луната, включително изграждането на лунна база.


Девет от астронавтите вече са летели в космоса; осем са членове на най-новия клас астронавти - избран през 2017 г. Единият, Никол Аунапу Ман, беше избрана през 2013 г., но все още не е летяла на мисия.

Членовете на екипа на Artemis са:

Джоузеф Акаба - прекарал 306 дни в космоса и е извършил три космически разходки. Роденият в Анахайм, Калифорния, има бакалавърска степен по геология, както и магистърска степен по геология. Преди да отиде в НАСА, той е преподавал математика и природни науки в гимназия.

Кайла Барън - бакалавърска степен по системно инженерство и магистърска степен по ядрено инженерство. Лейтенант от американския флот, Барън е била член на първия клас жени, назначени да служат на подводници.

Раджа Чари - има бакалавърска степен по астронавтично инженерство и магистърска степен по аеронавтика и астронавтика. Възпитаникът на Американското военноморско пилотно училище работи върху подобренията на F-15E, а след това и върху програмата за развитие на F-35, преди да се присъедини към НАСА.

Матю Доминик - бакалавър по електротехника и магистър по системно инженерство. Той също така е завършил американското училище за военноморски пилоти и е бил тестов пилот, специализиран в изстрелване и кацане на самолетоносачи, преди да отиде в НАСА.

Виктор Глоувър е избран за астронавт през 2013 г. Той е пилот на Crew-1 Dragon Resilience и в момента служи като бордов инженер на "Експедиция 64" на борда на Международната космическа станция.
 

Уорън Хоббург - има бакалавърска степен по аеронавтика и астронавтика и докторска степен по електротехника и компютърни науки. Преди да отиде в НАСА, той е асистент в Масачузетския технологичен институт.

Джони Ким - след като става командир от специалните части на военноморските сили на САЩ, решава да се върне в училище. Получава бакалавърска степен по математика. а след това става доктор по медицина.

Кристина Кох - държи рекорда за най-дълъг непрекъснат космически полет от жена, с 328 дни в космоса и шест космически разходки. Има бакалавърска степен по електротехника и физика и магистърска степен по електротехника.

Кйел Линдгрен - има 141 дни в космоса и извършва две космически разходки. Роден в Тайпе, Тайван, той е бакалавър по биология, магистър по сърдечно-съдова физиология и доктор по медицина. Преди да стане астронавт, той е бил полетен хирург, поддържащ мисиите на космическите совалки.


Никол А. Ман се присъединява към астронавтския корпус през 2013 г. и в момента се обучава като пилот за полетния тест на екипажа на CST-100 Starliner на "Боинг". Има бакалавърска и магистърска степен по машиностроене. Подполковникът от морската пехота на САЩ е бил пилот-изтребител F / A-18 и е завършил американското военноморско училище за пилоти.

Ан Маклейн - има 204 дни в космоса и две две космически разходки. Подполковникът от американската армия е старши армейски авиатор и е завършил американското военноморско пилотно училище като пилот за изпитания с хеликоптер. Притежава бакалавърска степен по машинно / въздухоплавателно инженерство и магистърска степен по космическо инженерство и международни отношения.

Джесика Меир - има 205 дни в космоса и е извършила три космически разходки. Получава бакалавърска степен по биология, магистърска степен по космически изследвания и докторска степен по морска биология. Преди да дойде в НАСА, тя изучава физиологията на животните в екстремни среди.

Жасмин Могбели - има както бакалавърска, така и магистърска степен по аерокосмическо инженерство. Тя също е завършила американското военноморско училище за пилоти и е тествала хеликоптери H-1, преди да дойде в НАСА.

Кейт Рубинс е избрана за астронавт през 2009 г. и в момента обикаля около Земята във втория си полет на борда на МКС. Има бакалавърска степен по молекулярна биология и докторска степен по биология на рака. Тя беше първият човек, който секвенира ДНК в космоса и е извършила две космически разходки.

Франк Рубио - има бакалавърска степен по международни отношения и е доктор по медицина. Преди НАСА, той е служил и като пилот на хеликоптер Blackhawk, и като полетен хирург в армията.
 

Скот Тингъл - има 168 дни в космоса и е извършил една космическа разходка. Има бакалавърска и магистърска степен по машиностроене. Завършил е и пилотното училище на военноморския флот на САЩ.

Джесика Уоткинс - има бакалавърска степен по геоложки и екологични науки и докторска степен по геология. Преди да стане астронавт, тя е била докторант в Калифорнийския технологичен институт, където е била член на научния екип на марсохода Curiosity.

Стефани Уилсън е избрана за астронавт през 1996 г. Ветеран от три полета с космическа совалка, тя е прекарала 42 дни в космоса. Преди да стане астронавт, тя е работила върху космическия кораб "Галилео" в Jet Propulsion Labs на НАСА.