Френският президент Еманюел Макрон е дал положителна проба за коронавирус. Това съобщи Елисейският дворец, без да дава подробности.

Към момента на обявяване на новината нямаше информация за състоянието му, нито дали болестта е установена при редовен тест за коронавирус, какъвто обичайно имат световните лидери. Според служителите на администрацията му е известно и как се е заразил.

Президентството обаче обяви, че Макрон отменя всички свои пътувания в чужбина, включително важното до Ливан, където той трябваше да търси начини за измъкване на страната от проточилия се политически и икономически хаос. Държавният глава същевременно продължава да управлява страната и да изпълнява задълженията си, но до оздравяването работните му контакти ще бъдат онлайн.

Макрон далеч не е първият лидер, разболял се от COVID-19 - това стана с британския премиер Борис Джонсън още през пролетта. Сред заразилите се бяха и американският държавен глава Доналд Тръмп, украинският му колега Володимир Зеленски и българският министър-председател Бойко Борисов.

Дневник