Загуби за милиарди, отменени събития и година, която няма да бъде забравена никога - това представляваше 2020-а в спорта, повлияна от пандемията от коронавируса. Годината, която трябваше да донесе на света олимпийските игри в Токио, Евро 2020 и редица други събития, изправи спортната индустрия пред важното изпитание да покаже устойчивост и да намери начин за излизане от кризата.

Датата 24 март, когато игрите в Токио бяха отменени, за някои послужи като облекчение заради влошаваща се обстановка по света с все по-големия брой заразени, а за други беше като унищожаване на дългогодишни мечти.

В следващите седмици последва ефектът на доминото, тъй като освен олимпийските игри беше отменено и Евро 2020 - най-голямото футболно събитие след световното първенство. За пръв път след Втората световна война не се проведоха и две надпревари, превърнали се в икони - "Уимбълдън" и Гран при на Монако във Формула 1.

Между март и юни спортът по целия свят замръзна с изключение на футбола в Беларус, Бурунди, Никарагуа и Таджикистан. Въпреки призивите на Световната здравна организация (СЗО) и други международни организации четирите страни пренебрегнаха препоръките, свързани с мерките за сигурност.

"Коронавирусът и кризата, която доведе, ни зададе много важни въпроси. Всеки един от нас има вътрешни колебания кое е най-важно в днешно време. Спортът и олимпийските игри са доказали, че не са само явления, но и пример за цялото човечество, затова всички трябва да гледаме с оптимизъм към хоризонта, защото само това ще ни помогне да се справим", каза през лятото президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

По това време вече се работеше усилено по отложената олимпиада, както и за поетапното подновяване на спорта по света. Разбира се, при нови, много по-различни условия.

По-строги мерки и нова реалност

Един от първите спортове, които подновиха сезона си и успяха да завършат успешно своя ревизиран календар, беше колоезденето. Най-значимото състезание Тур дьо Франс стигна до Париж с минимален брой заразени с COVID-19, както и най-вълнуващия финал с успеха на словенеца Тадей Погачар.

Мерките, които колоезденето приложи, се оказаха успешни и дадоха пример на останалите - изолация на състезателите от външния свят и нулев контакт с публиката. Редовното тестване също стана задължително изискване във всеки спорт.

По-късно успешен финал имаше и на сезона в Националната баскетболна асоциация (НБА). Лигата проведе заключителните си мачове във Флорида в изолирана среда и т.нар. "балон" (от англ bubble). Подобна практика въведе и тенисът, който успешно проведе "Ролан Гарос", US Open и най-големите турнири от ATP и WTA сериите.

Въпреки ситуацията спортните събития по света донесоха незабравими спомени през 2020 г. като историческата 13-а титла на Рафаел Надал от "Ролан Гарос", първата титла на "Ливърпул" във Висшата лига след 30-годишно чакане или триумфът на "Лос Анджелис лейкърс" в НБА месеци след кончината на легендата Кобе Брайънт.

По-голямо предизвикателство се оказаха футболните надпревари и по-специално Шампионската лига и международните мачове на националните отбори. Пътуванията доведоха до моментен скок на заразените, но във вътрешните първенства ситуацията изглежда овладяна.

Шампионската лига завърши с необичайна и донякъде потискаща гледка - решителните мачове се играха пред празни трибуни.

През лятото и пролетта футболът, а и спортът като цяло, опитаха в движение да се пригодят към промяната. Забележителни примери имаше в Дания, където се появиха "виртуални" привърженици чрез огромни екрани със Zoom връзка. Отново там се появи възможност за гледане на мачовете на принципа на автокиното. По целия свят се превърна в практика клубовете да поставят картонени фигури на почитателите си, за да не стоят седалките празни.

С публика или без

Въпросът за присъствието на публика е оставен да се решава от всяка страна. По света новият сезон в спорта започна пред празни трибуни, но поетапно на места запалянковците са допуснати обратно. Висшата лига на Англия при разрешение от държавата има по 1000 души на мач на отделни места.

В САЩ най-популярният спорт - американският футбол, също се радва на публика на някои стадиони. Въпреки това мнозинството не иска да се връща в залите и на стадионите преди разпространението на ваксината срещу коронавируса.

"Самата идея да провеждаме най-големите ни събития - европейско първенство, мачовете в Шампионската лига или олимпийските игри без публика натъжава мнозина. От месеци животът ни е променен, може би ще остане такъв за дълго, но спортът винаги е давал надежда. Вярвам, че през 2021 г. ще можем обратно да приветстваме публиката на стадионите", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин.

През 2020 г. спортът успя да реагира адекватно в условията на криза. Много сектори успяха да направят промени, за да продължат нормалното си съществуване, с което дадоха пример и насока на всички останали.

За МОК и Токио надеждата се казва "олимпийски игри". Многократно беше изтъкнато, че те ще са светлината в тунела, която да поведе спорта.

Дневник