Плановете на организаторите на Australian Open да използват хотел за задължителната 14-дневна карантина на играчите могат да срещнат проблеми. Местни медии съобщават, че собственици на луксозни апартаменти в хотел Westin в Мелбърн са против подобни действия.

Те дори заплашват да се обърнат към съда.

Собствениците на апартаменти обявиха, че имат опасения за здравето си и никога не са се съгласявали тенисисти да бъдат карантинирани в хотела. Според тях ръководството на хотела е взело подобно решение самоволно, поставяйки ги пред свършен факт.

"Невероятно арогантно е да ни поставят в такава ситуация. Има съществени проблеми, които не са били разглеждани", коментира Марк Никълсън, дългогодишен собственик на апартамент в хотела.

Очаква се в средата на януари стотици тенисисти да пристигнат в Австралия и да преминат 14-дневна задължителна карантина. Турнирът ще се проведе между 8 и 21 февруари, а преди него има две подгряващи надпревари от сериите АТП 250.

"Аз съм на 84 години и съм в най-уязвимата група. Шокиращ е начинът, по който правят това, без да се допитат до нас, каза собственикът на апартамент Дъгби Люис. Ще съм повече от щастлив да дам 10 или 20 хиляди долара, за да заведем иск в съда."

Ръководството на хотела незабавно отговори, че техният план е безопасен и е съобразен с всички собственици. Добавя се, че жителите няма да имат контакт с персонал или гости. Ще използват отделен вход и асансьори.

"Няма да има никакъв досег между хората. Етажите са изолирани един от друг, а освен това няма връзка чрез вентилацията", добавят от Westin в официално съобщение.

Дълго време Австралия и щатът Виктория нямаха случаи на заразени с коронавирус. Мелбърн обаче стана епицентър на най-голямото огнище заради два хотела, предназначени за карантина на пристигащи от чужбина. Впоследствие бяха регистрирани 18 хиляди заразени и 800 смъртни случая.

Дневник