Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъжда със сътрудниците си дали да се помилва, преди да приключи мандата си, пише в. "Ню Йорк таймс". Медията се позовава на двама души, запознати с дискусиите. Такъв ход би бил една от най-необичайните и непроверени употреби на президентската власт в американската история.

Тръмп отдава дава сигнали, че интересът му към опрощаването е отвъд обикновените размишления. Той отдавна твърди, че има силата да се помилва, а дискусиите му със сътрудниците обикновено са знак, че се готви да изпълни целите си. Той също така става все по-убеден, че хората, които приема за врагове, ще използват правоприлагащите органи срещу него, след като напусне поста си.

Нито един президент не се е помилвал, така че легитимността на подобен акт никога не е била тествана в правосъдната система. Правосъдните експерти не са единодушни относно това дали съдилищата ще го признаят. Но те са съгласни, че президентското самоопрощение може да създаде нов опасен прецедент за президенти, които едностранно да декларират, че са над закона.

Тръмп обмисля и редица превантивни помилвания за семейството, включително за трите си най-големи деца - Доналд Тръмп-младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп, за съпруга на Иванка, старшия съветник на Белия дом Джаред Кушнър и за близки сътрудници като личния адвокат на президента Руди Джулиани.

Президентските помилвания се прилагат само не федерално ниво и не осигуряват защита срещу щатски престъпления. Те няма да се прилагат за обвинения, които може да бъдат повдигнати от прокурорите в Манхатън, разследващи финансите на "Организацията Тръмп".

Дискусиите са провеждани преди натиска му през уикенда върху държавни служители в Джорджия да му помогнат да се опита да отмени резултатите от изборите и срещу подбуждането на бунтовете в Капитолия. Съюзниците на Тръмп вярват, че и двата епизода увеличават възможността за повдигане на обвинения срещу него. Министерството на правосъдието заяви, че няма да изключи повдигане на обвинения срещу него за подстрекаване към насилието в сряда.

Помилванията могат да бъдат широки или тясно насочени. Според адвокати за Тръмп ще бъде най-добре да се ограничи до конкретни престъпления, ако се помилва. Но това може да е политически опасно, ако се приеме като признание, че всъщност ги е извършил.

Самопрощаването би било в съответствие с безпрецедентното използване на тази власт от страна на Тръмп. Създателите на Конституцията са дали на президента почти пълна власт да помилва за федерални престъпления, като идеята им е била главата на изпълнителната власт да служи за баланс на съдебната власт.

Но Тръмп избягва официалния процес на Министерството на правосъдието, създаден, за да гарантира, че помилванията се раздават справедливо. Вместо това той използва правото си, за разлика от всеки друг президент, за да помогне на съюзниците, да подкопае съперниците и да прокара собствената си политическа програма. От 94 помилвания и облекчения на присъдите, 89 процента са били издадени на хора, които са имали лична връзка с него или са му помагали политически.

Юристите не са толкова сигурни, колкото той самият, че президентът има "абсолютно право" да се помилва.

Министерството на правосъдието заяви в кратко становище от август 1974 г., само четири дни преди Ричард Никсън да подаде оставка, че "изглежда", че президентите не могат да се помилват "заради основния принцип, че никой не може съди сам себе си."

Но президентът не е обвързан с тези мнения и нищо не пречи на Тръмп да подпише помилване за себе си. Въпросът е дали Министерството на правосъдието при друг президент ще уважи помилването и ще отмени евентуално преследване на Тръмп и ако той бъде разследван, дали съдебната система в крайна сметка ще реши, че това го спасява от повдигане на обвинения.

Само съд може да обезсили самопрощаването и може да го направи само ако администрацията на Байдън заведе дело срещу Тръмп, обясняват експерти. Поради това самопрощаването на Тръмп увеличило вероятността екипът на Байдън да преследва Тръмп за престъпления, извършени на длъжност.

Дневник