Демократи в Камарата на представителите на САЩ смятат да внесат в понеделник обвиненията срещу президента Доналд Тръмп, с които да започне втора процедура за импичмънт срещу него, съобщи "Ройтерс". Макар това да става по-малко от 10 дни преди края на мандата му, никога в американската история държавен глава не е бил подлаган два пъти в мандата си на опит за отстраняване от поста.

Този ход най-вероятно няма да доведе до решение за или против свалянето на Тръмп, тъй като процедурата приключва са одобрение и на две трети от членовете на доминираният от републиканци Сенат, а за това изглежда няма и достатъчно време. Но демократите в долната камара изглеждат твърдо решени поне при тях да приключат за няколко дни с обявяването на президента за негоден да заема поста.

    Допитване на "Ройтерс" и социологическата агенция "Ипсос", разпространно в петък, показва, че над половината (57%) от анкетираните са съгласни с незабавното отстраняване от Белия дом на Тръмп, след като той окуражи свои привърженици да щурмуват парламента, при което загинаха поне 5 души и за кратко бе прекъснато одобряването на избрания за президент Джо Байдън. Освен това 70% от гласувалите през ноември за Тръмп не одобряват това нахлуване, а почти 70% от участниците в националното проучване са против действията на президента непосредствено преди него.

Водещи демократи, включително председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, настояха вицепрезидентът Майк Пенс веднага да задейства 25-та поправка в Конституцията, да обяви Тръмп за негоден да управлява и да поеме поста до смяната на властта на 20 януари. Според "Ройтерс" Пенс не одобрява подобен ход.

Внасянето на мотивите за импийчмънт също се разглежда в контекста на натиска над Тръмп и Пенс. Източници на "Ройтерс" казват, че те са написани от конгресмените Дейвид Сисилин, Тед Лю и Джейми Раскин. В работен вариант на текста, разпространяван сред конгресмени, се казва, че Конгресът обвинява Тръмп в "подстрекателство към насилие срещу правителството на Съединените щати" в опит да бъде отменена изборната му загуба от Байдън.
 

Цитиран е и телефонният разговор на президента от миналата неделя с държавния секретар на щата Джорджия, в който той го притиска със заплахи да му "намери" достатъчно гласове, за да промени резултата от изгубените избори. Два дни по-късно републиканците изгубиха и контрола над федералния Сенат след частични избори в същия щат.

Поне един сенатор републиканец - Бен Саси от Небраска - каза, че ще обмисли дали да не гласува за отстраняването на Тръмп. Известен критик на президента, той заяви за CBS News, че "определено ще обмисля" аргументите за импийчмънт, защото Тръмп "наруши клетвата си при поемане на поста".

    Няма правни или конституционни пречки нито времеви ограничения за нов и бърз имчийчмънт, а за такова решение е достатъчно обикновено мнозинство от гласовете на 435 конгресмени. В Сената са нужни много повече гласове, но там стигат 51 гласове (от 100) на сенатори, за да се забрани на Тръмп повече да заема изборна или административна длъжност в САЩ. Това е решение, което би изключило възможността да се кандидатира отново за президент през 2024 година - нещо, което според анализатори, допада и на някои републиканци, искащи да дистанцират партията от катастрофалния край на президентството на Тръмп.


Юристи, цитирани от "Ройтерс", казват, че конституционното определение е достатъчно широко, за да може Тръмп да бъде обвинен и в "нелоялност към Конституцията на САЩ и престъпване на клетвата, дадена при встъпване в длъжност" под формата на опит за отмяна на законни резултати от избори.

Дневник