Пътнически самолет на нискотарифната индонезийска компания "Шривиджая еър" е изгубил контакт с диспечерите след излитане от летището в Джакарта, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Машината "Боинг 737-500" е летяла за Понтианак на остров Борнео. В самолета е имало 56 души, в това число седем деца и шест души екипаж.

За последно самолетът е бил засечен над акваторията на Яванско море в района на северната част на остров Ява.

Според сайта Flightradar24.com, който следи движението на самолетите, машината е загубила повече от 3000 метра от височината си за по-малко от минута, преди да изчезне от радарите, предаде Би Би Си.

Не е имало чужденци на борда

На борда на самолета не е имало чуждестранни граждани, съобщиха от външно министерство. Посланикът на България Петър Андонов се е свързал с МВнР на Индонезия, откъдето са потвърдили информацията.

Световните агенции уточняват, че машината не е от версията "Боинг 737 Макс", с която имаше две големи катастрофи през 2018 и 2019 година. След инцидентите експлоатацията на модификацията беше временно спряна, а компанията се отказа да прави повече самолети от този модел. Първата катастрофа беше именно със самолет на индонезийска авиокомпания - "Лайън Еър" и при нея загинаха 189 души.

Дневник