Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ предупреди за вероятност от протести с въоръжени участници във Вашингтон и всички 50 щатски столици в дните до встъпването на Джо Байдън като президент, съобщи "Ротерс".

Националната гвардия има заповед да изпрати до 15 хиляди военни в столицата. Близо 10 000 от тях ще са на терен в събота, за да помогнат за логистиката и комуникациите. Властите забраниха до 24 януари достъпа на туристи до Монумента на Вашингтон - мястото, от което в сряда започна шествието срещу Капитолия, завършило с щурм на парламента.

В понеделник организационният комитет за инаугурацията на Байдън каза, че темата на церемонията ще е "Обединена Америка".

Поне един сенатор поиска Пентагонът да стопи повече - Крис Мърфи написа на министъра на отбраната, че не е ясно дали частите от Националната гварди ще са достатъчни да защитят столицата, поради което може да се наложи задействане на армията.

Кметът Мюриъл Баузър поиска от министъра за вътрешната сигурност да прекрати събиранията на обществени места до 24 янари.

Организационният комитет на церемонията призова американците да не идват във Вашингтон за събитието. Огромното пространство от Капитолия до Мемориала на Линкълн ще бъде покрито с 191 500 знамена с различен размер, които да представляват хората, които няма да могат да присъстват.

Дневник