Южна Корея два пъти е поискала Виолета Сечкова да бъде почетен консул на страната в България. Това е станало с ноти през юли и октомври миналата година, съобщава сайта "Клуб З", позовавайки се на отговори от външно министерство.

На вчерашното си заседание кабинетът гласува Виолета Сечкова да бъде почетен консул на Южна Корея в Пловдив. Бившата водеща и модел е приятелка на Александър Сталийски, който е близък до премиера Бойко Борисов. Сечкова е мениджър на "Синопойнт" ЕООД, които са официален ритейлър на корейската компания "Самсунг".

В началото на юли миналата година от Южна Корея изпращат първата нота с предложение Сечкова да бъде почетен консул в Пловдив. Оказва се, че има пропуски в документите й - данни за консулския й окръг и адреса на нейната бъдеща канцелария. След отстраняването на всички процедурни пречки Република Корея изпраща втора нота на 29 октомври, придружена с официално писмо от южнокорейския външен министър Канг Кьонг-хуа. В него тя пише, че има "пълна вяра в способностите и интегритета" на Сечкова.

Изданието се позовава на дипломати, според които приемащата държава - България, е нямало как да не даде съгласие, защото това е знак за обтягане на двустранните отношения. Отказ е допустим, ако предложеният за длъжността е заплаха за националната сигурност.

Дневник