462 момчета и 417 момичета са родени в болницата в Шумен през м.г. - тенденция, която се запазва в последните години. 10 са двойките близнаци, проплакали в Родилно отделение. 74 от бебетата са се родили недоносени, като това е под средния за страната процент.

Общо през 2020 г. е имало 884 раждания. Най-младата родилка е била на 14 г., а най-възрастната на 46 г.

Данните съобщи за ШУМ.БГ началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ – Шумен д-р Ивайло Балабанов по повод Деня на родилната помощ, или Бабинден.

„Продължава спадът в раждаемостта. Всяко година ражданията намаляват, като в сравнение с 2019 г- са с над 90 по-малко. За това има комплексни причини, като една от тях е намаляването на броя жените в плодоносна възраст. Младите хора напускат града и се устройват на други места и това естествено се отразява на раждаемостта“, смята д-р Балабанов.

344 са били ражданията с цезарови сечения, като преобладават спешните случаи, заради преустановените планови операции.

„Както навсякъде, така и при нас бяха засилени мерките за безопасност на пациенти и персонал, свързани с пандемията. Справихме се с нашите ангажименти към родилките и бебетата, въпреки че и от нашето отделение имаше командировани в ковид отделенията на болницата“, каза още д-р Балабанов.

Той допълни, че отделението има нужда от нова апаратура, най-вече за нуждите на гинеколозите. „Имаме разбиране от ръководството и очакваме това, което ни е нужно да се осигури. Но винаги сме били отворени към дарения. В последните 5 години много неща в отделението бяха обновени от дарители  - нов ехограф, нови родилни лигла и други. Ако някой иска да помогне, винаги може да се свърже с нас“, каза още д-р Балабанов.

Тази година празникът ще премине без публичност заради пандемията от Covid-19, но по традиция ще бъдат измити ръцете на лекарите, акушерките и сестрите, с чиято помощ на бял свят идва новият живот.

Началникът на акушеро-гинекологичното отделение пожела на всички работещи в него да бъдат здрави, да гледат напред и все така да си вършат работата всеотдайно, както и досега. „Изказвам огромна благодарност към целия екип на отделението - акушерки, сестри, санитари, лекари, които в тази обстановка, въпреки че на моменти беше тежко положението с персонала, съумяха да издържат и да работят все така всеотдайно. Нека бъдат здрави те и семействата им!“ пожела по повод празника д-р Ивайло Балабанов.

ШУМ.БГ