Британската компания AstraZeneca е уведомила днес следобед представители на ЕС, че ще намали с 60% броя на дозите ваксина срещу коронавируса, които може да достави в първото тримесечие. Новината разпространи ексклузивно "Ройтерс", позовавайки се на високопоставен служител.

Разглеждането - и евентуалното одобряване - на съвместната разработка с Оксфордския университет от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е насрочено за след седмица - 29 януари. Обикновено одобрението за допускане до единния пазар идва от Европейската комисия няколко часа по-късно и разпространяването започва веднага.

Тази вечер в 22:36 еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис потвърди в "Туитър", че AstraZeneca е уведомила на следобедно заседание за забавянето.

  "Европейската комисия и страните членки изразяват дълбокото си разочарование от това. Настоявахме да получим конкретен график за доставките, на базата на който страните членки да планират програмите си за ваксиниране. Европейската комисия ще продължи да изисква от AstraZeneca да увеличи предвидимостта и стабилността на доставките, както и ускоряване разпространяването на дози."

На 8 януари здравният министър Костадин Ангелов каза при посещението на премиера Бойко Борисов в Гоце Делчев, че се очаквало да пристигнат 4.5 милиона от ваксините на AstraZeneca, които ще стигнат за ваксинирането на 2.5 милиона български граждани. Пресцентърът на Министерски съвет разпространи думите му, че категорично е опровергал твърденията, че ваксините няма да стигнат: "Първата доставка е 500 000 дози, така че няма никаква опасност да не стигнат".

Вчера директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов каза на редовния седмичен брифинг за COVID ситуацията в страната, че ако ЕМА одобри ваксината на AstraZeneca в края на януари, то през февруари и март България ще получи "стотици хиляди дози".

Ден по-рано АстраЗенека България разпространи съобщение, в което напомня, че "както централата, така и българският екип, не са водили преговори за доставка на ваксина срещу COVID-19 с българското правителство", защото това е делегирано от 27-те страни от ЕС да се прави само и единствено от Европейската комисия (ЕК). Брой дози или график за България в събщението няма.

Компанията вече произведе милиони бройки, включтелно защото ваксината ѝ се поставя от 4 януари във Великобритания.

Но за ЕС се очакваше до края на март да бъдат доставени около 80 милиона дози, а те ще окажат приблизително 31 милиона, казва официалният източник на "Ройтерс", участващ в обсъждането на ситуацията. Агенцията пише, че доставянето ще започне навреме - на 15 февруари, но обемите ще са много по-малки.

AstraZeneca се е договорила за други над 80 милиона дози през второто тримесечие, но днес не е могла да посочи по-точни данни за периода април-юни поради проблеми с производството, допълва източникът.

По-късно компанията потвърди с писмено съобщение намаляването на доставките, но без подробности с колко: "Първоначалните обеми ще бъдат по-малки от първоначално очакваното поради намалено производство на обект от европейската ни верига за доставки. Ще доставяме десетки милиони дози през февруари и март на Европейския съюз, докато продължаваме да увеличаваме произведените обеми".Обяснението на компанията било, че има проблеми с фабриката за ваксини в Белгия на нейния партньор Novasep, посочва "Ройтерс".

На 15 януари френската група Novasep обяви, че е продала на американския гигант Thermo Fisher Scientific поделението си Henogen с два обекта в Белгия - в Сенеф и Госелие - срещу 725 милиона евро. В Сенеф се произвеждат активни съставки за векторната ваксина на AstraZeneca съгласно договор от ноември 2020 г. Поделението Senefill се занимава със стерилното бутилиране на продукта. В Госелие са основно ръководството, изследванията и разработките, както и производството за клинични изпитания. Преди броени месеци в Сенеф са работили около 200-250 души, а сега са вече около 400.

Новината бе публикувана и от "Файненшъл таймс", според който Еврокомисията е заявила, че ваксините е трябвало бъдат получени "възможно най-бързо и според договореностите".

Виенският "Дер Щандарт" съобщи, че координаторите в отделните провинции на националната програма за ваксиниране са били уведомени днес следобед във видеоконферентна връзка за промяната. ""Резултатът е, че австрийските планове могат да пострадат сериозно, а хаосът с ваксинирането навлизат в нов етап", пише изданието. То изчислява, че вместо 2 милона дози през февруари и март Австрия може да получи 600 хиляди, а може би дори само 509 хиляди дози, т.е. защита ще получат малко над 254 хиляди души.

Ваксината на AstraZeneca е безспорно най-търсенета в момента - споразумения и договори за производство на почти 3 милиарда дози. Сделката на ЕС е за поне 300 милиона дози плюс възможност за добавяне на още 100 милиона. Компанията обяви в края на ноември, че продуктът ѝ е основан на принципно различна и известна отдавна технология, като се пренася и съхранява при температури като в обикновен хладилник. Това прави логстиката и поставянето много по-лесни. Цена за ЕС не е обявявана официално, но през декември белгийският държавен министър написа в "Туитър" (и след това го изтри), че става дума за 1.78 евро на доза. Това обикновено не включва разходите по логистиката и поставянто на ваксината.

Дневник