Водата на 6 от 11-те обществени чешми, на която от РЗИ следят показателите, е годна за пиене, съобщиха от здравната инспекция.

По всички изследвани показатели отговаря водата от чешмите в гр. Шумен на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия); по пътя за Паметник „Създатели на българската държава”; по пътя от гр. Шумен за кв. „Дивдядово“; в кв. „Дивдядово“, ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“; чешма № 2 по пътя за с. Лозево и чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел;

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите в гр. Шумен до к-с „Кьошковете”, местност „Бабешкия мост“ в кв. „Б. Българанов“ и в кв. „Дивдядово“ на ул. „Поройна“. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене.

Водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” е с наднормено съдържание на нитрати. Измерената стойност за нитрати е 55 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма да не се ползва за пиене от малки деца.

Водата от чешма № 1 по пътя от гр. Шумен за с. Лозево е със завишени стойности на показател „мътност” над обичайните приемливи за потребителите. От РЗИ препоръчват  водата от тази чешма да не се ползва за пиене.

Пробите от водата са извършени на 19 януари. От здравната инспекция предупреждават, че  получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

ШУМ.БГ