Към момента в ковид отделенията на МБАЛ-Шумен има 113 пациенти, в МБАЛ, 92 от тях са с потвърдени положителни тестове, 21 очакват резултатите, съобщиха от лечебното заведение.

От тях 92 са с доказани PCR тестове, 21 чакат резултати. В ОАИЛ са настанени 5 пациенти, 4 интубирани. Сред пациентите на болницата са две деца – на 2 години и 6 месеца и на 4 години и 9 месеца.

„Ако погледнем рекапитулацията, ще видим, че засега има задържане на броя на хоспитализираните, които през седмицата варират между 103 и 115 души. През седмицата от 18 до 24 януари са приети 69 пациенти за лечение с коронавирус, 64 са изписаните, тук имаме малко нарушаване на баланса между приети и изписани. Починалите за седмицата са 7“, каза д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Медицинска дейност” в МБАЛ.

От Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ съобщиха, че случаите на Covid-19, регистрирани за периода 18-24 януари в Шуменско са 87.

През изминалата седмица най-голям брой случаи са регистрирани в град Шумен - 52. В картата на областта нови случаи на коронавирус има в Смядово, Велики Преслав, Каспичан, Нови пазар и селата Лозево, Ивански, Красен дол, Златар, Изгрев, Дибич, Иваново, Илия Блъсков, Салманово, Памукчии – общо в 15 населени места.

От началото на пандемията броят на установените случаи на Covid-19 в областта достига 4619. Ваксинирани са 543 души, като ваксинираните и с втората доза са 128.

Инспекторите на РЗИ през изминалата седмица са извършили 177 проверки за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Шумен. За констатираното нарушение е съставен 1 акт на физическо лице.

ШУМ.БГ