Спортният комплекс "Червено знаме" е морално и физически остарял и няма как да се възстанови, заяви министърът на спорта Красен Кралев. Затова пък той изтъкна, че изграждането на изцяло нов комплекс на мястото му щял да е "приоритет за следващия ни мандат".

Темата за упадъка на един от най-модерните за времето на построяването си комплекси често е поставяна на масата от година на година. Повод тя отново да се обсъжда даде независимият общински съветник Борис Бонев, който предложи преди седмица плувният комплекс на "Червено знаме" да премине в ръцете на Столичната община.

В събота вечер с публикация във "Фейсбук" Кралев контрира, че има намерения за изграждането на изцяло нов спортен комплекс и че изчисленията за цената му били за впечатляващите 120 млн. евро.

"Този проект ще е приоритетен в следващия ни мандат", каза Кралев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Той изтъкна, че правителството на ГЕРБ е трябвало да върви стъпка по стъпка в изграждането на спортна инфраструктура, като прехвърли топката към предишните правителства. "За съжаление, в страната има доста такива обекти. Нормално е, след като до 2009 г. един пирон не е забит в спорта, няма как за десет години всичко да се оправи".

Самият комплекс "Червено знаме" обаче попадна в активите на министерството на спорта (ММС) през 2010 г., а през 2017 г. влезе в активите на дружеството "Сердика спортни имоти", което е под шапката на ММС.

По думите на Кралев идеята е да се изгради комплекс с пет съоръжения за плувни спортове, евентуално да има площадка за зимни спортове, както и многофункционална зала за между 3000 и 5000 души, каквато липсвала в София, тъй като намиращата се в съседство "Арена Армеец" е прекалено голяма за някои спортове. Също се предвиждало и подземен паркинг, какъвто не беше изграден за "Арена Армеец".

Министърът отново спомена за започнали разговори с потенциални инвеститори, които били спрени заради пандемията. В понеделник "Дневник" се обърна към ММС по темата, но до момента няма отговор на въпросите колко и кои са инвеститорите, с които се разговаря, както и под каква форма би било партньорството им с държавата.

Кралев заяви, че се надява да бъде включен в листите и да бъде кандидат за депутат на предстоящите на 4 април парламентарни избори. "Аз се надявам, че колегите от партията, която ме е издигнала за министър, ще оценят работата ми и ще бъда наистина доволен, ако бъда част от тези номинации. Разбира се, че имам желание и искам да защитя политиките, които сме провеждали през последните години. Ще благодаря за този шанс, който евентуално ми бъде предоставен. Това е една оценка от страна на хората, които са ми гласували доверие до момента".

Дневник