Кметът на Шумен Любомир Христов обсъди с ректора на Медицинския университет във Варна проф. д-р Валентин Игнатов възможностите за продължаване на доброто сътрудничество между общината и университета, съобщиха от пресцентъра на общината.

На срещата са присъствали още директорът на Медицинския филиал на университета в Шумен проф. Соня Тончева и д-р Светлана Маркова, зам.-кмет по социална политика и здравеопазване.

Кметът Христов е заявил, че филиалът е изключително важен за Шумен и е уверил, че местната власт безрезервно подкрепя развитието на медицинското образование в града, защото създава кадри както за шуменската болница, така и за здравните заведения на територията на цялата област.

Ректорът на МУ във Варна е предложил на Любомир Христов да работят съвместно и за превръщането на МБАЛ – Шумен в университетска болница, което би дало възможност за кандидатстване и проектно финансиране за закупуване на модерно оборудване както и за привличане на хабилитирани медицински специалисти. По думите на проф. Игнатов Шумен е сред предпочитаните учебни заведения в областта на медицинското образование. Той е изразил надежда, че очакваното отпадане на лимита за прием на медицински сестри и акушерки ще стане по-скоро, а това ще увеличи и броят на студентите в шуменския филиал.

Във връзка с облекчаване на някои от противоепидемичните мерки и възстановяване на присъствените практически занятия на студентите проф. Игнатов е поискал да се възстанови дейността на филиала на третия етаж от сградата, където той се помещава. Частта беше преотстъпена на МБАЛ – Шумен за лечение на болни от Covid-19 в края на миналата година, но не се стигна до нейното използване. Освен това необходимостта от разширяване на базата е свързана и с предстоящото изграждане на Академичен център за сестрински и акушерски грижи.

ШУМ.БГ