Атанас Скатов е загинал след падане, причинено от скъсване на въже. Това е записано в два официални документа - на правителството на автономната област Гилгит Балтистан и на болницата в Скарду, представени от "24 часа".

 

Скатов загина на слизане от Лагер 3 под К2 (8611 м) след прекратяване на опита за изкачване на втория по височина връх на планетата. Основните версии за падането му бяха две - скъсано въже или грешка на българина.

"Атанас се изкачваше със своя шерпа, като беше няколко метра напред, за да може неговият водач да го следва внимателно. Докато сменяше осигуряването си от едното въже към другото, изглежда, са допуснати грешки и той падна. Бяхме разположили въжетата и въжето не е скъсано", написа преди дни един от организаторите, Чан Дава Шерпа във "Фейсбук".

Още в деня на инцидента - 5 февруари, от Министерството на външните работи обявиха, че причината за падането е скъсано въже. В документа от болницата в Скарду се посочва, че смъртта е настъпила заради "тежка травма на главата, множество фрактури и сериозни кръвоизливи". В документа от правителството на Гилгит Балтистан се казва, че са взети предвид думите на директора на агенцията съорганизатор Blue Sky Tours Skardu Шаир Али.

Гръцкият алпинист Антониос Сикарис, участвал мащабната експедиция, в която беше и Скатов, заяви, че е слизал заедно с българина и двамата им шерпи. Той уточни, че не е видял инцидента. "Може да е било грешка", заяви Сикарис пред "България днес", но добави, че и въжетата са били "лоши и стари".

Той разказва, че предишната вечер (на 4 февруари) е била много тежка на Лагер 3, защото там са се събрали много хора, а не е имало достатъчно палатки. Температурата е била около -40 градуса.

Според един от водещите журналисти в сферата на алпинизма, Алесандро Филипини от "Гадзета дело спорт", проблем може да се е оказало това, че част от качващите се не са се съобразили с думите на директора на експедицията.

"Мисля, че директорът на експедицията е имал добра стратегия и е поставил така нещата пред всички, които са тръгнали на 5 февруари - казал им е за колко точно време трябва да стигат между различните лагери, тези времена е трябвало да бъдат спазвани. Който не е могъл да спазва тези времена, е трябвало да тръгва назад, да се връща. Само двама са направили това, което той им е казал да правят. Всички останали по собствено желание са продължили нагоре. И в Лагер 3 се е оказало, че са много повече от това, което е трябвало, и затова палатките са били недостатъчни, а палатките дори са били повредени от вятъра", заяви италианецът пред БНР.

"Когато са пристигнали в Лагер 3 и не са могли въобще да спят, тогава са си дали сметка, че са прекалили, и някои са тръгнали обратно. Само групата на Джон Снори са били решили преди това да тръгнат нагоре. Те и преди това направиха опит да изкачат върха. Техният опит може да бъде разбран. За другите - беше прекалено това, което искаха от себе си", смята той.

Филипини цитира и думите на легендата Райнхолд Меснер, според когото "бързината и лесният начин, по който Нирмал Пурджа и шерпите стигнаха до К2, са накарали останалите там да помислят, че не е толкова трудно".

Освен Скатов в опита за зимно изкачване на К2 загина и каталунецът Сержи Мигноте. Снори, Хуан Пабло Мор и Али Садпара изчезнаха в опита си за изкачване и издирването им продължава.

Историческият момент с първото зимно изкачване на К2 дойде в средата на януари, когато там стъпиха Нирмал Пурджа и деветима шерпи.

Дневник