С над 53% са спаднали новите случаи, с 39% - хоспитализациите и с 31 на сто - тежките форми на COVID-19 сред хората над 60 в периода между средата на януари и 6 февруари в Израел.

Други данни от изследователи в Израел, ваксинирал немалка част от населението си, сочат, че продуктът на "Пфайзер" и "Бионтех" ограничава разпространението на вируса и намалява вирусния товар.

Това са изводите на две, несвързани едно с друго, проучвания в страната, ваксинирала вече над половината от пълнолетните си граждани. Нито едно от тях все още не претендира за окончателност, данните предстои да бъдат проверени и екипите уточняват, че е нужно още време, но това са първите възможни картини на ефекта от ваксинирането.

Промяната

При хората на възраст над 60 е отчетено намаляване наполовина на заразените и с над една трета - на хоспитализациите, а с малко под една трета на тежките случаи. Ваксинирането на групите под 60 г. започна по-късно и при тях спадът на случаите е с 20%, но са се увеличили хоспитализациите с 15 на сто, а тежките случаи - с 29 на сто според научния институт "Вайцман", публикувано от платформата medRxiv.

Данните от Израел са важни, защото това е страната, ваксинирала най-голям процент от населението си. Те сочат, че намаляването на хоспитализациите и новите случаи като ефект от ваксините е започнало около три седмици след началото на кампанията. Няма как да се твърди с пълна увереност, че за този процес не са повлияли и други фактори, но учените отчитат, че:

- приоритетната по-възрастна група е тази с най-голям спад;

- той е най-отчетлив в градовете и населените места, където ваксинацията по-бързо е обхванала жителите;

- райони с повече потвърдени случаи и такива с жители с по-нисък икономически статус са и тези с по-малко ваксинирани, макар препаратът да е наличен и за тях.

Информацията предстои да се допълва с други данни от имунизирани групи. От тях ще дойдат и данни за пациенти с диабет и онкологични заболявания и бременни.

Използвани са данни от 684 хил. положителни PCR теста и от ваксинираните 3.42 млн. души от началото на пандемията.

Изследователите отбелязват, че впоследствие при окончателните данни може да има разминаване между информацията за ефективността при клиничните изпитания и в изследванията в "истинския свят", включително заради възможни грешки в съхраняването, транспортирането и поставянето на ваксината на "Пфайзер" (изискваща специални условия) при толкова бърза кампания. Освен това в Израел ваксинирането започна преди навлизането на варианти като "британския", вече доминиращ в Израел, и "южноафриканския", а на тях ваксината може да действа по друг начин. Засега резултатите сочат, че ваксината на "Пфайзер" действа и срещу британския, но е нужно още време - за много пациенти е минала едва седмица от втората доза.

Най-голямото здравно сдружение в Израел "Макаби" също свидетелства за ефектите - от 416 900 души седмица след получаване на втората доза (когато би трябвало да се формира същинският имунитет) са регистрирани 254 случая. В тази група няма нито един нов случай 22 дни след ваксинирането.

По-малък вирусен товар (дори ако ваксинираните се заразят)

Второто проучване се основава на информация от първите ваксинирани, макар да не е сигурно кои от изследваните проби са на хора, на които е поставена ваксина. Работата на учените сочи, че при получилите ваксината на "Пфайзер", с която започна имунизационната кампания, вирусният товар - количеството вирус, откривано в изследваните проби - намалява. Ефектът на първата доза според това изследване е, че количеството вирус, с което далите положителна проба след нея са се заразили, е намаляло значително - между 1.6 и 20 пъти при различните изследвани.

Тази информация е важна в решаването на въпрос, чийто отговор изследователите търсят месеци наред след добрите новини за създаването на ваксините срещу коронавирус - могат ли те да ограничат разпространението на заразата?

Проблемът пред учените е, че клиничните изпитания до момента са показвали ефективност за ограничаване на тежките - и смъртните - случаи на COVID-19. Дали обаче ваксините предотвратяват предаването на вируса, което при неимунизиран човек може да доведе до зараза, е въпрос, разделил изследователите. Мнозина от тях считат отговора "не" за вероятен.

Ако се спре разпространяването, това намалява и риска да се появят още варианти. Схващането е, че по-голямото количество вирусни частици, с които е в контакт организмът, носи по-голям риск от зараза, при това в тежка форма. Количеството, което се предава, обаче е намаляло при възрастните пациенти според същото проучване - макар да предстои външна оценка на данните и да са необходими още изследвани, резултатите засега дават надежда, че далият положителна проба след ваксинирането ще може да предава на по-малко хора.

То сравнява данните, които ще покажат въздействието на ваксината върху предаването на вируса. Сравнение е направено между тези за хората над 60 г. и между 40 и 60 г. измежду 16 297 души, дали положителна проба за коронавирус между 1 декември и 30 януари.

Ваксинационната програма на Израел започна на 20 декември и до момента на анализа над 75% от по-възрастната група вероятно е получила ваксината си, както и 25% от по-младата категория. Хипотезата, от която изхождат учените - без да знаят дали конкретният човек е получил първата си доза или не - е, че ако количеството намаляа, доказателствата за това ще започнат да се появяват в края на януари, но не и преди това. Причината е в необходимото време за стимулиране на имунната система, след като дозата бъде поставена.

Очакването се потвърждава и изследователите забелязват статистически значим спад на количеството на вируса при хората над 60 в сравнение с тези в групата между 40 и 60 г., по думите на Янив Ерлих, ръководител на изследването от компанията MyHeritage, собственик на голяма лаборатория за тестове.

Тази информация не е достатъчна, за да се установи дали по-малкото количество спира напълно предаването, но вероятно го ограничава. Учените не се фокусират и върху въпроса за зависимостта между ваксината и предаването на вируса (в тази насока обаче са резултатите от описаното проучване на "Вайцман").

Миналата седмица Оксфордският университет и "Астра Зенека" обявиха, че предварителен анализ на действието на продукта им при малка група пациенти дава сигнал, че една доза от ваксината може да намали предаването с до 67% мрез намаляването на количеството вирус.

Дневник